Slovensko v obnoviteľných zdrojoch napreduje, brzdí nás ich pripájanie

05.06.2023

Členské štáty dostávajú v rámci takzvaného Európskeho semestra každý rok „vysvedčenie“, ako zvládajú aktuálne sociálne a ekonomické výzvy. Zároveň dostanú odporúčania, v ktorých oblastiach sa očakáva ich zlepšenie. Európska komisia v poslednej publikovanej správe hodnotila počínanie si Slovenska s naštartovaním balíka investícií v rámci Plánu obnovy a odolnosti a ako sa mu darilo napĺňať požiadavky na znižovanie spotreby fosílnych palív v súlade so stratégiou „REPowerEU“.

Komisia vníma pozitívne, že sa vláde minulý rok podarilo uzákoniť reformy v oblasti dizajnu trhu a podpory obnoviteľných zdrojov v rámci Plánu obnovy a odolnosti. Zároveň však dodáva, že tempo zavádzania obnoviteľných zdrojov, podstatné v súvislosti so znížením závislosti na fosílnych palivách z Ruska, nie je dostačujúce a kladie dôraz na nové riešenia.

Čiastkové ciele v rámci plnenia úloh si vláda splnila, keď v apríli v rámci Plánu obnovy predstavila novú kapitolu s názvom „REPowerEU“. V rámci nej by sa mali financovať dve pilotné oblasti pre budovanie rozvoja veternej energie.

Slovensko má v rámci využívania obnoviteľných zdrojov energie veľký potenciál a na to nadväzujúcu modernizáciu svojich elektrických sietí. Slovensko by sa malo prioritne sústrediť na budovanie batériových úložísk a tvorbu regulačných rámcov pre obnoviteľné vodíkové technológie.

Komisia tiež v rámci hodnotenia európskeho semestra zdôraznila problém, ktorý sa dotýka nielen Slovenska, ale všetkých členských štátov. Jedná sa najmä o nedostatok pracovných síl a zručností v zelených odvetviach a ich profesiách, napríklad pracovníkov vo výrobe zelených technológií, alebo tých, ktorí ich zapájajú.

Zdroj obrázka: pixabay.com

Zdroj