Čo priniesla konferencia Predchádzanie vzniku odpadu 2023?

07.06.2023

Účastníci konferencie si odniesli množstvo nových informácií, podnetov, pohľadov a skúseností celkovo od 18tich rečníkov, zastupujúcich nielen široké spektrum inštitúcií či súkromného sektora (štátna správa, samospráva, škola, firmy, neziskové organizácie, občianske združenia), ale aj predstaviteľov domácností, ktorí neúnavne apelujú na potrebu uvedomenia a zmeny správania jednotlivcov pri znižovaní množstva vytváraného odpadu a predostierajú riešenia podopreté vlastnými skúsenosťami.

V prvom bloku po uvedení do problematiky podčiarknutím nevyhnutnosti prechodu z lineárneho na obehové hospodárstvo sme sa pozreli na vnímanie predchádzania vzniku odpadov a vízie z pohľadu legislatívy a stratégií na národnej úrovni a úrovni EÚ, pričom sa predstavitelia Ministerstva životného prostredia SR a Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zamerali na nosnú tému tohto vydania konferencie – potravinový odpad.

Druhý blok bol sprievodcom opatrení na minimalizáciu tvorby odpadu v rámci cieľových skupín - domácnosť, firma, škola a samospráva. Predstaviteľka zero-waste životného štýlu bola studnicou nápadov a rád pre fungovanie v domácnostiach bez zbytočných odpadov. Zástupkyňa nadnárodnej výrobnej spoločnosti popísala ich cestu smerom k nulovému skládkovanému odpadu a ako firma neustále hľadá možnosti zlepšovania odpadového manažmentu. Čerstvé absolventky obchodnej akadémie prišli účastníkom porozprávať, čo môže robiť „Zelená škola“ v súvislosti s odpadmi či ešte lepšie „neodpadmi“, a ako sa dá v školskej jedálni minimalizovať plytvanie potravinami. Manažérka cirkulárnej ekonomiky mestského podniku, spravujúceho nakladanie s komunálnym odpadom v Bratislave, sa s nami podelila o skúsenosti s tým, aké výzvy prináša zriadenie a prevádzka centra opätovného použitia a prečo to stojí za to. Na záver bloku bol  zástupcom Slovenskej agentúry životného prostredia predstavený nový národný portál k téme predchádzania vzniku odpadu plný informácií, rád a tipov, ale aj príkladov z praxe.

Úvod posledného bloku bol príjemným spestrením programu v podobe „live interview“. V ňom moderátor vyspovedal šikovného mladého Slováka, ktorý v Kambodži otvoril prvú vegánsku zero-waste reštauráciu na svete, od jej otvorenia pomáha kuchárom znižovať odpad v kuchyni a s nadhľadom šíri osvetu neplytvania v gastro sektore. Vedeli ste, že na Slovensku bolo vyvinuté zariadenie, ktoré má potenciál riešiť problém s prebytkami pekárenských výrobkov ale aj iných surovín ich biologickým spracovaním na užitočné produkty? Ďalší zaujímavý vstup prezradil, aké to sú a predviedol príklady ich použitia. Sériu prezentácií ukončil realistický pohľad na použitie elektrického kompostéra na spracovanie biologicky rozložiteľných odpadov nielen z prebytkov jedla zo street food podujatí, ale aj z obalov a tácok na toto jedlo, ktoré nás presviedčajú (či už právom, alebo aj nie tak úplne) o tom, že sú kompostovateľné. Pozoruhodná bola nielen podrobne spracovaná bilancia vstupných a prevádzkových nákladov verzus úžitku tohto zariadenia, ale aj ponaučenie, že výmena plastových jednorazových obalov na jedlo za tie „kompostovateľné“ náhrady nie je riešením situácie, kým obaly ostávajú jednorazové.

V záverečnej panelovej diskusii priniesla svoj pohľad zástupkyňa Ministerstva životného prostredia, riaditeľ Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra, zástupkyňa maloobchodnej siete a šéfkuchár variaci zo všetkých častí použitých surovín. Táto starostlivo vybraná zostava umožnila komplexný náhľad na predchádzanie vzniku odpadov so špecifickým zameraním na potravinový odpad, pričom sa každý diskutér podelil aj o svoj názor v otázke potenciálnych riešení tohto zásadného problému.

Zdroj obrázka: pixabay.com

Zdroj