Budujú autonabíjačky: Potenciál pre kamióny je veľký, nabíjať by sa dali cez pauzy

14.06.2023

Keď sa poviem kamión, ľudia si hneď vybavia vozidlá premávajúce cez celú Európu. V skutočnosti táto „extrémna“ vzdialenosť predstavuje minimum v rámci kamiónovej dopravy. Plán budovať nabíjacie miesta pre kamióny sa bude realizovať do dvoch rokov, prezradil v rozhovore pre Euractiv, Peter Badík, šéf firmy GreenWay.

Koncom marca EÚ rozhodla o nariadení o infraštruktúre pre alternatívne palivá. Významným prvkom, v rámci tohto nariadenia, je premena pôvodnej smernice (z roku 2014) na nariadenie. Jedným z problémov v súvislosti s nabíjaním boli aj platby, práve nové nariadenie hovorí o tom, že nabíjacie miesta by mali byť vybavené platobným terminálom, trendy ukazujú, že platba kartou sa dnes pohybuje na úrovni pár percent.

Nabíjanie je dnes takmer úplne digitalizovaná služba. Cez mobilnú aplikáciu si viete nájsť nabíjacie miesto, no zrealizovať tzv. dynamických taríf či platbu za nabitie formou online platobných nástrojov je hlavným cieľom do budúcna.

Pod zavedením dynamický taríf si ľudia môžu predstaviť formu motivácie, aby svoje autá nabíjali v určitý čas, napríklad cenou elektrickej energie ktorou sa vozidlo nabíja. Faktorom môže byť aj to či elektrická energia pochádza z obnoviteľných zdrojov alebo nie.

V rámci kamiónovej dopravy, ktorá vo veľkej miere prebieha medzi mestami či jednotlivými depami by sa mohlo nabíjanie realizovať pri prestávkach, ktoré musí kamionista povinne dodržiavať každé 4 hodiny po dobu 45 minút. Hustota batérií sa bude do budúcna zvyšovať, ich cena bude postupne klesať a ich nabíjacie výkony sa budú zvyšovať. V najbližších dvoch rokoch sa plánujú budovať aj verejné nabíjačky pre kamióny s výkonmi okolo 350 kilowattov.

Potenciál elektromobility na Slovensku je obrovský, samozrejme, s rastúcim počtom elektrických vozidiel sa musí zvyšovať aj počet nabíjacích bodov a taktiež rozvoj a modernizácia infraštruktúry. V tejto oblasti máme na podporu obnoviteľných zdrojov energie vyčlenených 223 miliónov eur do roku 2026.

Zdroj obrázka: pixabay.com

Zdroj