V priestoroch bývalej ZŠ vzniklo Centrum environmentálnej výchovy

20.06.2023

V dlhodobo opustených priestoroch bývalej základnej školy na Gagarinovej ulici v Topoľčanoch sa v stredu 14. júna otvorilo centrum environmentálnej výchovy. Využívať ho budú predovšetkým žiaci materských a základných škôl.

Realizácia projektu bola financovaná z environmentálneho fondu. Dotácia predstavovala 186 649 eur, pričom celková suma bola na úrovni 204 464 eur. V priestoroch s plochou vyše 281 metrov štvorcových boli vytvorené moderné učebne, v ktorých sa budú môcť žiaci hravou a interaktívnou formou naučiť viac o fungovaní a problematike ekosystémov, procesov v prírode ako aj úlohách človeka v rámci nej. Samotné prvky boli navrhnuté takým spôsobom, aby ich používanie bolo pre žiakov pútavé, náučné a intuitívne. Benefitom sú aj online a offline aktivity ktoré podporujú interakciu medzi deťmi. Aktivity sú modulárne, to znamená, že po určitom čase ich bude možné vymeniť za nové a neopozerané s minimálnymi finančnými výdavkami. Viaceré prvky a aktivity sú vytvorené na mieru a tematicky pre mesto Topoľčany.

Centrum environmentálnej výchovy ako vedľajší prvok školského systému vzdelávania pomôže hravou, zaujímavou, pestrou a interaktívnou formou zlepšiť environmentálne povedomie pre široké spektrum ľudí, nielen žiakov. Mesto plánuje jeho využívanie aj pre verejnosť.

Zdroj obrázka: pixabay.com

Zdroj