Eurokomisia navrhuje nové pravidlá pre telefóny a tablety - majú vydržať dlhšie a majú byť ľahšie opraviteľné

23.06.2023

Brusel od svojich nových požiadaviek na ekodizajn očakáva, že pomôžu prispieť zrýchliť prechod na obehové hospodárstvo a znížiť tým tvorbu veľkého množstva elektroodpadu ako aj spotrebu energie.

Okrem toho, novo schválené nariadenie o ekodizajne stanovuje minimálne požiadavky na mobilné telefóny a tablety uvádzané na trh EÚ vrátane:

  • Odolnosť voči náhodným pádom alebo poškriabaniu, ochranu proti prachu a vode a používanie dostatočne odolných batérií. Batérie by mali vydržať aspoň 800 cyklov nabíjania a vybíjania, pričom by si mali zachovať aspoň 80 % svojej pôvodnej kapacity.
  • Pravidlá týkajúce sa demontáže a opravy vrátane povinnosti výrobcov sprístupniť opravárom kritické náhradné diely do 5 až 10 pracovných dní a do 7 rokov po skončení predaja modelu výrobku na trhu EÚ.
  • Dostupnosť aktualizácií operačného systému na dlhšie obdobie: najmenej 5 rokov po uvedení výrobku na trh.
  • Nediskriminačný prístup profesionálnych opravárov k akémukoľvek softvéru alebo firmvéru potrebnému na výmenu.

Spotrebiteľom v EÚ to pomôže robiť informovanejšie a udržateľnejšie nákupné rozhodnutia a podporí to udržateľnú spotrebu.

Mobilné telefóny a tablety vyrobené podľa týchto pravidiel ušetria do roku 2030 takmer 14 TWh primárnej energie ročne. To je jedna tretina súčasnej spotreby primárnej energie týchto výrobkov. Nové pravidlá tiež pomôžu optimalizovať využívanie kritických surovín a uľahčia ich recykláciu.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj