Slovensko je znova na chvoste EÚ v predaji elektromobilov, v budúcnosti sa mu to nemusí vyplatiť

03.07.2023

Nabíjačiek na elektromobily je dosť, Slováci si ich však pre chýbajúcu podporu od štátu takmer nekupujú. Elektromobily tvoria len 1,7 percenta všetkých predaných vozidiel u nás, kým európsky priemer je 13 percent. Slovensko ja taktiež na poslednom mieste v predaji elektromobilov v rámci V4.

Štatistiky SEVA sú naozaj znepokojivé, ale celkom očakávané. Bežní ľudia si z priemerného platu jednoducho nemôžu dovoliť kúpiť nový elektromobil a nie sú k tomu ani dostatočne motivovaní. Za jeden z mála svetlých bodov možno považovať rastúci počet nabíjacích staníc. Medziročne sa zvýšil o 55 %. V prvom štvrťroku 2023 bolo na Slovensku 1 576 nabíjacích staníc v 657 lokalitách.

Z hľadiska nabíjacej infraštruktúry je Slovensko momentálne slušne pripravené pre očakávaný nárast predaja batériových elektrických vozidiel (BEV). Počet BEV na jeden verejný rýchlo nabíjací bod je na Slovensku aktuálne na úrovni 15, pričom v krajinách západnej Európy je tento pomer na úrovni 60 až 80 vozidiel na nabíjačku.

Znamená to, že verejná nabíjacia infraštruktúra je na Slovensku momentálne predimenzovaná a čaká na svoje optimálne využitie, práve zvýšením počtu BEV v premávke.

Je preto až ťažko pochopiteľné, že k dnešnému dňu neexistujú žiadne konkrétne opatrenia pre podporu elektromobility na Slovensku, a to ani formou priamej finančnej podpory, bežnej vo väčšine krajín EU, ale ani formou jednoduchých opatrení, napríklad zvýhodneným daňovým základom pre zamestnanca pri výbere firemného vozidla.

 

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj