Zelená domácnostiam bude v roku 2023 pokračovať spolu s novými podmienkami dotácií

10.07.2023

Slovenské domácnosti čoskoro opäť dostanú príležitosť žiadať o príspevky na zariadenia využívajúce obnoviteľné zdroje energie (OZE), akými sú fotovoltické panely, slnečné kolektory či tepelné čerpadlá.

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), ktorá projekt riadila aj v minulých rokoch, kedy bol financovaný z Operačného programu Kvalita životného prostredia, plánuje jeho pokračovanie aj v novom programovom období s využitím eurofondov.

Vládna agentúra tento týždeň informovala o vyhotovení zámeru nového projektu. Možnosť registrovať podporované zariadení, na ktoré budú môcť domácnosti získať finančnú poukážku, plánujú spustiť už v priebehu mesiaca júl. Pre nový projekt Zelená domácnostiam je v rámci nového eurofondového Programu Slovensko pripravených zo zdrojov EÚ viac ako 140 miliónov eur. Finančné prostriedky bude treba rozdeliť do roku 2029.

Všetky oprávnené aktivity v rámci nového programového obdobia sú definované podmienkou, že nesmú narúšať environmentálne ciele Európskej únie, Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) bude vytvárať nový zoznam zariadení, ktoré budú môcť byť podporované z finančného mechanizmu, doteraz si domácnosti mohli vybrať spomedzi takmer 5 000 druhov zariadení. Hlavnou otázkou ostáva predovšetkým budúcnosť príspevkov na biomasové kotly. Ostatné zariadenia ako napríklad fotovoltické panely, tepelné čerpadlá či slnečné kolektory by medzi finančne podporovanými zariadeniami mali ostať.

 

Zdroj obrázka: pixabay.com

Zdroj