Ako môže recyklácia kuchynského odpadu zmeniť náš svet?

17.07.2023

V našich domácnostiach vzniká každý deň obrovské množstvo potravinového odpadu, s ktorým musíme nakladať. Mali by sme si uvedomiť, že kuchynský odpad má potenciál stať sa pre nás cenným zdrojom.

Podľa štúdie uverejnenej na platforme Bolt skončí v koši na celom svete až neuveriteľných 931 miliónov ton potravín, pričom viac ako 50 % potravinového odpadu pochádza z domácností. Toto číslo je skutočne alarmujúce, najmä ak si uvedomíme, aký obrovský vplyv má potravinový odpad na životné prostredie. Pri rozklade potravín sa totiž uvoľňujú plyny, ako napríklad metán, a 10 % globálnych emisií skleníkových plynov pochádza práve z tohto zdroja. Ďalšie potraviny, ktoré skončia v koši, by stačili na nakŕmenie dvojnásobného počtu podvyživených ľudí na svete.

Potraviny, ktoré sa dostanú do zmesového komunálneho odpadu, možno spracovať rôznymi spôsobmi. Buď skončia na skládke, tu však ich rozklad trvá veľmi dlho. Ďalším spôsobom nakladania s týmto odpadom je jeho spaľovanie, ale aj to je menej účinný spôsob likvidácie kuchynského odpadu. Takýto odpad totiž obsahuje až 70 % vody, takže na jeho spálenie sa spotrebuje veľké množstvo energie.

Recyklácia kuchynského odpadu sa javí ako najlepšie riešenie, ktoré umožňuje znížiť jeho negatívny vplyv na životné prostredie. Kuchynský odpad, ako napríklad zvyšky jedla, šupky zo zeleniny a podobne, možno spracovávať a recyklovať viacerými spôsobmi.

Jedným z hlavných spôsobov recyklácie je proces kompostovania. Kuchynský odpad možno zhodnocovať prostredníctvom nášho vlastného kompostovacieho procesu. Týmto spôsobom si vytvárame vlastný kompost, ktorý môžeme použiť ako výživu pre rastliny v našej záhrade. Kompostovanie predstavuje jedinečný spôsob, ako znížiť množstvo odpadu, ktorý by inak skončil skládke.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj