Je to ohriaty vzduch z komínov aj klimatizácií. Zmapovali potenciál odpadového tepla na Slovensku

28.07.2023

Odpadové teplo z rôznych závodov a zariadení je prehliadaným zdrojom. Ak by sa ho podarilo aspoň čiastočne využiť, Slovensko by mohlo výrazne znížiť spotrebu zemného plynu a uhlia vynaložených na vykurovanie.

To je jeden zo výsledných záverov analýzy o potenciáli zvyškového tepla, ktorú zverejnil GreenTalk.

Okrem posúdenia slovenských podmienok analýza pracuje so zdrojmi údajov z dvoch celoeurópskych štúdií o množstve nevyužitého tepla z priemyslu, domácností a komerčných budov. Prvou z nich je štúdia o využiteľnosti mestského odpadového tepla v krajinách EÚ v rámci projektu ReUseHeat. Druhou je analýza zvyškového tepla z priemyselných lokalít v Európe, ktorá sa uskutočnila v rámci projektu sEEnergies.

Celkový tepelný potenciál mestského odpadového tepla na Slovensku sa odhaduje na 9,9 milióna GJ. Autori štúdie analyzovali 924 zdrojov odpadového tepla na Slovensku, z ktorých sa 645 nachádzalo v blízkosti mestských vykurovacích sietí.

Viac ako polovicu dostupného tepla (56 %) reprezentujú čistiarne odpadových vôd (ČOV). Zo zvyšných zdrojov mali najväčší podiel dátové centrá (20 %) a supermarkety (17 %). Ak sa berú do úvahy len zdroje v blízkosti vykurovacích sietí, energetický potenciál tým pádom predstavuje až 8,5 milióna GJ.

Jednou vecou je však vyčíslenie teoretického potenciálu, druhou jeho reálne zužitkovanie. Dlhoročné skúsenosti s využívaním odpadového tepla na Slovensku absentujú alebo sú obmedzené, analýza však predstavila aj jednotlivé body ako postupovať. Najúčinnejšie by bolo využiť identifikované zvyškové teplo priamo v bezprostrednej blízkosti zdroja, čím by sa znížili straty tepla do okolia počas prepravy. Návrat tepla do výrobného procesu bude znamenať zvýšenie jeho energetickej účinnosti. Teplo označené ako zvyškové by sa mohlo využiť aj na vykurovanie iných priestorov, ako sú administratívne budovy čo skladové priestory.

Rozdelenie potenciálu zvyškového tepla v najideálnejšom scenári naznačuje, že najviac tepla je k dispozícii v Košickom kraji. Nasleduje Bratislavský kraj a tretí najvyšší tepelný potenciál by mala žilinská župa.

V rámci využívania odpadového tepla sa možno inšpirovať v krajinách Škandinávie či v Nemecku. Za Nemecko možno uviesť ako príklad mesto Hamburg kde sa počíta s využívaním tepla s odpadových vôd. Na druhej strane vo Fínsku plánujú využívať teplo s dátového centra spoločnosti Microsoft v Helsinkách.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj