Do plynu pridávajú vodík. Plynová elektráreň v Rakúsku tým chce znížiť emisie

04.08.2023

Spoločnosť Wien Energie začína testovať miešanie vodíka so zemným plynom na použitie vo svojej teplárni a tepelnej elektrárni Donaustadt. Partneri projektu zdôraznili, že skúmajú možnosť prestavby takýchto zariadení na ekologický vodík.

Pilotný projekt sa týka pridávania vodíka (5 % až 15 %) do zemného plynu na použitie v parných a plynových turbínach vo viedenskej teplárni Donaustadt.

Prevádzkové skúšky modernizovanej plynovej turbíny v elektrárni Donaustadt sa začínajú tento týždeň. Pilotný projekt realizuje mestská spoločnosť Wien Energie a jej partneri.

Prvá časť snaženia bude prebiehať do polovice septembra, pričom obsah vodíka sa bude postupne zvyšovať na 15 %. Cieľom druhej fázy je dosiahnuť 30 %.

Ak bude skúška úspešná, zariadenie získa certifikát na prevádzku s vodíkom. Primiešavaním zeleného vodíka s 15 % podielom môže závod znížiť ročné emisie oxidu uhličitého o 33 000 ton, uviedla mestská správa.

Za zmienku stojí, že viedenská mestská rada vlani zakázala zavádzanie a používanie fosílneho plynu na vykurovanie a ohrev vody v nových budovách a stavbách vo viacerých mestských obvodoch.

Podľa spoločnosti sú tento test a pilotný projekt prvými svojho druhu na svete v oblasti plynových a parných turbín. Významnými partnermi projektu sú nemecké spoločnosti RheinEnergie a Siemens Energy a rakúska spoločnosť Verbund. Investícia má hodnotu takmer 10 miliónov EUR.

Elektráreň Donaustadt, ktorá sa nachádza v rovnomennom mestskom obvode, má tepelný výkon 350 MW a 395 MW na výrobu elektrickej energie.

Model jej plynovej turbíny sa používa vo viac ako 115 systémoch v celej Európe s celkovou kapacitou presahujúcou 31 GW, čo poukazuje na obrovský potenciál konverzie takýchto zariadení.

Počas testovania a miešania vodíka s plynom sa budú zhromažďovať údaje o účinnosti a emisiách skleníkových plynov, ktoré sa použijú pri vývoji komponentov plynových turbín na vodíkový pohon.

 

Zdroj obrázka: pixabay.com

Zdroj