EÚ má nový akt o čipoch, v technológii budúcnosti chce konkurovať Ázii

07.08.2023

Členské štáty s konečnou platnosťou odhlasovali nariadenie, vďaka ktorému chcú zdvojnásobiť podiel EÚ na svetovom trhu s polovodičmi. Dnes je to desať percent, do roku 2030 by to malo byť aspoň dvadsať. Za hlasovali všetky štáty vrátane Slovenska.

Čipy sú strategickou komoditou pre kľúčové priemyselné hodnotové reťazce. S digitálnou transformáciou vznikajú nové trhy pre čipový priemysel, ako sú vysoko autonómne autá, cloud, internet, konektivita, vesmír, obrana a superpočítače.

Nedávny celosvetový nedostatok polovodičov si vynútil zatvorenie tovární v mnohých odvetviach, od automobilového priemyslu až po zdravotnícke zariadenia. To ešte viac poukázalo na extrémnu globálnu závislosť reťazca polovodičov od veľmi obmedzeného počtu aktérov v zložitom geopolitickom kontexte.

Zistenia prieskumu o čipoch, ktorý začala Európska komisia, zistili, že dopyt po čipoch sa do roku 2030 zdvojnásobí. To odráža rastúci význam polovodičov pre európsky priemysel a spoločnosť. Pri uspokojovaní rastúceho dopytu sa naskytajú výzvy, najmä v súvislosti s riešením súčasnej krízy dodávok polovodičov.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo svojom prejave o stave Únie v roku 2021 stanovila víziu európskej stratégie v oblasti čipov s cieľom spoločne vytvoriť najmodernejší európsky čipový ekosystém. Ten bude zahŕňať výrobu, ako aj prepojenie špičkových výskumných, dizajnérskych a testovacích kapacít EÚ. Vo svojom prejave o stave Únie v roku 2022 predsedníčka von der Leyenová zdôraznila, že v najbližších mesiacoch sa začne stavať prvá Gigafabrika na výrobu čipov v Európe.

V rámci aktu o európskych čipoch bude cieľom zameriavať sa na nedostatok polovodičov a posilnenie výkonnosti Európy v tejto oblasti, a tým konkurovať Ázijským krajinám ako napríklad Taiwan či Juhokórejská republika.  Členské štáty a ich medzinárodný partneri zmobilizujú verejné a súkromné investície vo výške viac ako 43 miliárd EUR, väčšina z nich však pôjde zo súkromných zdrojov. Z európskeho rozpočtu by malo ísť 3,3 miliardy eur. a stanovia opatrenia na prípravu, predvídanie a rýchlu reakciu na akékoľvek budúce narušenia dodávateľského reťazca.

 

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj