Z odpadovej biomasy by sa mohli vyrábať bioplasty, biopalivá či farmaceutiká. Kľúčom sú kvasinky

28.08.2023

Kvasinky sú už tisíce rokov stálou súčasťou prípravy a výroby potravín ako napríklad pekárenských produktov alebo piva. Kvasinky sa živia cukrom ktorý je obsiahnutý v ovocí či obilninách ktorý premieňajú na alkohol a oxid uhličitý.

Vedci z Tufts University School of Engineering v novo publikovanej štúdii uvádzajú, že vyrobili modifikované kvasinky, ktoré sa dokážu živiť širším spektrom materiálov, z ktorých mnohé možno získať z vedľajších poľnohospodárskych produktov, ktoré nepoužívame - listy, plevy, stonky, dokonca aj drevná štiepka, túto skupinu možno označiť ako „odpadová biomasa“.

V posledných rokoch vedci pracovali na úprave kvasiniek na výrobu ďalších produktov, akými sú liečivá či biopalivá. Je to efektívny spôsob, ako nechať prírodu robiť „našu ľudskú“ prácu spôsobom, ktorý si nevyžaduje toxické chemikálie na výrobu. Táto technológia - označovaná ako "syntetická biológia" - je stále mladá, ale pri pohľade do budúcnosti, keď by biosyntetická výroba z kvasiniek fungovala vo veľmi veľkom rozsahu, musíme hľadať iné alternatívne zdroje „potravy“ pre kvasinky, než tie, čo sami konzumujeme.

Nové kvasinky, ktoré vytvoril tím z Tufts University, sa môžu živiť cukrami ako xylóza, arabinóza a celobióza, ktoré sa dajú získať z nestráviteľných drevnatých častí plodín, ktoré sa po zbere často vyhadzujú pre príklad uvádzajú kukuričné stonky, plevy a listy a stonky pšenice. Každý rok sa vyprodukuje približne 1,3 miliardy ton tejto odpadovej biomasy, ktorá poskytuje viac ako dostatok cukrov na „pohon“ priemyslu biosyntézy kvasiniek.

Kvasinky by mohli taktiež produkovať stavebné prvky bioplastov, ako je kyselina polymliečna, ktoré sa potom môžu použiť na výrobu rôznych výrobkov vrátane obalových materiálov a spotrebného tovaru bez toho, aby sa museli čerpať z ropných zdrojov.

Kvasinky by sa mohli opätovne využívať na výrobu prírodných zlúčenín používaných na výrobu liekov, ktoré sa inak ťažko získavajú, pretože sa musia extrahovať zo vzácnych rastlín. Patrí medzi ne napríklad skopolamín používaný na zmiernenie nevoľnosti, atropín používaný na liečbu pacientov s Parkinsonovou chorobou či artemenzín používaný na liečbu malárie.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj