Do platnosti vstupuje nové uhlíkové clo

06.10.2023

Dňom prvého októbra začína platiť takzvané uhlíkové clo. Samozrejme, neznamená to, že dovozcovia v energeticky náročných sektoroch budú musieť platiť – v pilotných rokoch sa počíta len so zberom údajov o emisiách.

CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) je aplikovaný v šiestich uhlíkovo náročných sektoroch: výrobe železa a ocele, cementu, priemyselných hnojív, hliníka, výrobe elektrickej energie a vodíka. Nejedná sa o klasické clo, ale poplatok, ktorý je ekvivalentný cene uhlíka, ktorú by musel výrobca zaplatiť pri produkcii daného tovaru v EÚ (formou nákupu emisných povoleniek).

Počas prvej fázy, ktorá sa spustila v nedeľu 1. októbra, budú importéri len zaznamenávať a zbierať údaje o emisiách a posielať ich do centrálneho európskeho registra. Po prvom januári 2026 budú každý rok vykazovať množstvo tovarov dovezených za predchádzajúci rok a s nimi súvisiace množstvo emisií. Na základe toho budú musieť zaplatiť „kompenzačný poplatok“ medzi cenou uhlíka v EÚ a v krajine pôvodu tovaru.

CBAM predstavuje významný prvok európskeho systému obchodovania s emisiami, ktorý zahŕňa do výrobných nákladov aj cenu emisií CO2. Európski výrobcovia by tak mohli byť v nevýhode oproti konkurentom z krajín, ktoré nemajú zavedený ekvivalentný systém naceňovania emisií. Pomôcť má CBAM – na tovary z krajín s menej prísnou emisnou politikou na ktorý uvaľuje kompenzačný poplatok. V praxi by to znamenalo predídenie dvom problémom: deindustrializácii Európy a „vývozu emisií“ do tretích krajín.

Možnými komplikáciami by mohlo byť zvýšenie administratívneho zaťaženia pre dovozcov, výrobcov v tretích krajinách, ale aj pre samotné európske a národné orgány. V krajinách s nižšími administratívnymi kapacitami môže zavedenie CBAM predĺžiť dovozné lehoty. Naopak, výrobcovia ocele mechanizmus hodnotia pozitívne. Sektor je už niekoľko rokov pod tlakom lacnej ocele z Číny a tak jeho predstavitelia dúfajú, že po fáze testovania zavedie Únia na hraniciach takú cenu uhlíka, ktorá napomôže vyrovnaniu konkurenčného prostredia.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj