Zelené dlhopisy zaručia, že investori financujú ekologické projekty

09.10.2023

Europarlament prijal nové pravidlá pre zelené dlhopisy, ktoré pomôžu smerovať investície do udržateľných projektov a technológií a nebudú podporovať fosílny priemysel. Firmy, ktoré majú jasný plán znižovania emisií, budú mať ľahší prístup ku kapitálu.

Európsky parlament prijal pilotný dobrovoľný štandard používania označenia „európsky zelený dlhopis“ (EU Green Bond – EuGB), takéto dlhopisy sú prvým svojho druhu na svete od bežných dlhopisov sa líšia najmä svojim určením – financovanie ekologických projektov.

V rámci nového regulačného rámca, ktorý definujú viaceré smernice, Taxonómia udržateľných investícií a teraz aj zelené dlhopisy majú zjednodušiť a stimulovať smerovanie verejných a súkromných investícií do dekarbonizácie hospodárstva.

So zelenými dlhopismi budú mať investori záruku, že ich zdroje skončia v udržateľnejších technológiách a podnikoch. Subjekt, ktorý bude chcieť vydať zelený dlhopis, bude povinný zabezpečiť, že aspoň 85 % finančných prostriedkov získaných ich predajom, vyčlení na ekonomické činnosti v súlade s nariadením EÚ o taxonómii udržateľných investícií. Zostávajúcich 15 percent bude môcť investovať do iných aktivít, avšak musí preukázať, kam bude tieto prostriedky smerovať.

Všetky subjekty, ktoré sa rozhodnú označiť svoje dlhopisy za „zelené“, budú musieť dokladovať, že disponujú časovým plánom na znižovanie emisií a dosiahnutie uhlíkovej neutrality a tiež to, ako plánované investície zodpovedajú ich ambíciám.

Správy o udržateľnosti môžu využívať aj subjekty, ktoré ešte nie sú schopné dodržať všetky prísne normy a nariadenia spojené so zelenými dlhopismi, ale chcú investorom dokázať, že to v dohľadnej dobe plánujú. Okrem správ o udržateľnosti budú ekologickosť investícií kontrolovať aj nezávislí externí posudzovatelia.

Zdroj