Bez vyššieho podielu veľkých obnoviteľných zdrojov sa priemysel nezaobíde

13.10.2023

Zlomovým v rámci rozvoja obnoviteľnej energie na Slovensku by mal byť národný energetický plán, ten však kladie dôraz skôr na menšie lokálne zdroje. V prípade nezabezpečenia dostatočného počtu veľkých zdrojov obnoviteľnej energie pre priemysel, budú výrobcovia nútení odísť. Táto negatívna prognóza by mohla postihnúť krajiny strednej a východnej Európy ak sa ich prístup nezmení.

Napriek zvýšeniu kapacít obnoviteľnej energie o 28 %, čo je viac ako európsky priemer (15 %), sú problémom stále nízke a málo ambiciózne ciele národných politík. Štartovacou rampou na zmenu by mala byť aktualizácia národných energetických a klimatických plánov (INEKP), na ktorých revíziu vyzvala Európska komisia vo svojich odporúčaniach členské štáty.

Slovenská republika sa v rámci svojho INEKP odvoláva na európsky cieľ 32 % z roku 2020. To znamená, že nenadväzuje na novú smernicu EÚ, ktorá navrhuje podiel obnoviteľných zdrojov v roku 2030 na konečnej spotrebe energie v rámci Európy na úrovni 42,5 %. V revízii svojho klimatického plánu síce navyšujeme pôvodný cieľ 19,2 % na 23 % do konca tohto desaťročia, stále je to však nižšia hodnota než minimum 24 %, ktoré nám už v dlhodobom meradle odporúča Európska komisia. Argumentácia ministerstva v dokumente je, že toto smerovanie je rastúce, a Slovensko tým vlastne „spĺňa základnú požiadavku“.

Slovenskom stanovený nízky cieľ v oblasti zelených zdrojov však plnohodnotne neodráža stúpajúcu spotrebu elektriny pre nasledujúce roky, napríklad pre elektrifikáciu priemyslu, alebo nástup elektromobility. Oproti našim susedom stále zaostávame vo využívaní solárnej energie, problematické sú u nás najmä zdroje nad 5 MW v dôsledku zdĺhavého byrokratického procesu pri povoľovaní a zapájaní.

Treba pripomenúť, že v rámci plánu obnovy sa Slovensko v kapitole REPowerEU zaviazalo, že bude rozvíjať veternú energetiku prostredníctvom dvoch go-to zón a že by sa to malo odraziť aj v energetických plánoch v rámci INEKP. Pri budovaní veterných elektrární je jeden z hlavných problémov častý odpor miestnych komunít, preto sa treba vybrať cestou všeobecného konsenzu s verejnosťou.

Stimulovanie rozvoja OZE môže mať pozitívny efekt na dlhodobé kontrakty, ktoré prinesú nový dizajn na trh s elektrinou. V rámci európskeho trhu v súčasnosti chýbajú strednodobé a dlhodobé kontrakty na predaj alebo kúpu elektriny či plynu.

Nedostatok veľkých obnoviteľných zdrojov bude znamenať komplikácie pre priemysel, ktorý patrí medzi tie odvetvia hospodárstva s akútnou potrebou znižovania emisií. Pokiaľ by tento trend ostal nezmenený tak by výrobcovia zo Slovenska mohli odísť.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj