Veľká Británia a Dánsko dokončili najdlhší podmorský interkonektor na svete

16.10.2023

Britská a dánska elektrická sieť sú po prvýkrát fyzicky prepojené po dokončení prác na 765 kilometrovom prepojovacom vedení „Viking Link“.

Projekt v hodnote 1,7 miliardy libier (2 miliardy eur) je spoločným projektom spoločnosti National Grid a dánskeho prevádzkovateľa sústavy Energinet. Pôjde o najdlhšie pozemné a podmorské prepojenie na svete, ktoré sa bude tiahnuť 765 kilometrov medzi týmito dvoma krajinami. Do ostrej prevádzky má byť spustený koncom roka a umožní zdieľanie dostatočného množstva ekologickej elektrickej energie na zásobovanie 1,4 milióna domácností v Spojenom kráľovstve.

Zložitý proces spájania káblov sa uskutočnil v dánskych vodách a trval niekoľko dní. Posledný úsek najmodernejšieho vysokonapäťového podmorského kábla, ktorý spája Bicker Fen v Lincolnshire s Jutskom v Dánsku, dokončila na mori v Severnom mori loď Leonardo da Vinci spoločnosti Prysmian spolu s jej tímom. Proces zahŕňal vyzdvihnutie úsekov káblov z vody a odborné spojenie jednotlivých vodičov na plavidle určenom na kladenie káblov.

Viking Link je šiestym prepojovacím vedením spoločnosti National Grid. Spoločnosť už má päť funkčných káblov spájajúcich Spojené kráľovstvo s Francúzskom (IFA a IFA2), Holandskom (BritNed), Belgickom (Nemo Link) a Nórskom (North Sea Link).

Po uvedení do prevádzky prepojenie Viking Link umožní rýchlu a flexibilnú výmenu energie medzi oboma krajinami, a to z miesta jej výroby na miesto, kde je najviac potrebná. Prepojovacie vedenia, ktoré tečú jedným pohybom spínača, dokážu rýchlo reagovať na zmeny v ponuke a dopyte, čo z nich robí ideálneho partnera pre dynamickú a niekedy nestabilnú energiu z obnoviteľných zdrojov.

Výstavba Viking Link sa začala v roku 2019 a doteraz sa na plánovaní a výstavbe strávili viac ako tri milióny pracovných hodín. Kábel HVDC, ktorý vyrobili a položili spoločnosti Prysmian a NKT, je vyrobený z medi, ocele, papiera a plastu a je uložený na dne Severného mora.

Spoločnosť National Grid očakáva, že v rokoch 2020 až 2030 jej prepojovacie vedenia pomôžu Spojenému kráľovstvu vyhnúť sa približne 100 miliónom ton emisií uhlíka a do roku 2030 bude 90 % energie dovážanej prostredníctvom prepojovacích vedení spoločnosti pochádzať z bezuhlíkových zdrojov.

Zdroj na článok je v anglickom jazyku.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj