Prvá slovenská gigatováreň na batérie pomôže Slovensku dobehnúť susedné krajiny

27.11.2023

Vláda sa zaviazala výrobcovi batérií zabezpečiť podporné dotácie, stavebnú parcelu, pripraviť pozemky a pripojenie k elektrickej sieti. Pre slovenský podnikateľský sektor je to príležitosť dodávať súčiastky, materiály, IT systémy a vstúpiť tak aj do oblasti recyklácie batérií.

Naštartovanie sektora „batériového“ priemyslu je vnímané ako jeden zo základných pilierov zelenej transformácie slovenského automobilového priemyslu. Batérie sú kľúčovou súčasťou elektromobilov a predstavujú viac než tretinu jeho ceny.

Preto Slovenská vláda a spoločnosť, ktorá bude v Šuranoch vyrábať podpísali memorandum o porozumení a o výstavbe továrne na batérie. Na južnom Slovensku tak vyrastie nová továreň na batérie do elektromobilov, ktorá bude zamestnávať až 1500 ľudí.

Strana Slovenskej vlády sa v memorande zaviazala pomôcť firme s výstavbou výrobných hál a potrebnej infraštruktúry, na druhej strane výrobca prisľúbil, že stavať sa začne už budúci rok. Pozitívom je, že prvé batérie by mala továreň začať vyrábať už v roku 2026.

Automobilový priemysel Slovenska je v stave hlbokej a potrebnej transformácie smerom k elektromobilite, ktorú ešte zvýraznila nedávna dohoda o konci predaja nových áut na spaľovacie motory od roku 2035. S novo vybudovanom gigatovárňou na batérie do elektromobilov by sa Slovensko výrazne priblížilo ostatným krajinám V4, napríklad v Poľsku sa nachádza najväčšia továreň pre výrobu batérií do elektromobilov v Európe.

Batériový priemysel ide ruka v ruke s ich recykláciou. Európska batériová legislatíva prísne určuje minimálny podiel recyklovaného obsahu a na to musíme v dohľadnej dobe reagovať. Prílev ďalších investícií v oblasti recyklácie by mohla priniesť práve výroba v Šuranoch.

Obrovský potenciál vo výrobe batérií do elektromobilov vidia aj odborníci, ktorí prognózujú, že môže pre Slovensko priniesť 1,5 až 4 % HDP. Samotná investícia by mohla dosiahnuť 1,5 až 2 miliardy eur vo svojej prvej fáze, s potenciálom nárastu až na 4 až 5 miliárd eur po finálnom rozšírení.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj