Európska komisia predstavila nové opatrenia na urýchlenie budovania elektrických sietí

04.12.2023

Európska komisia za účelom prispenia k plneniu Európskej zelenej dohody predstavila akčný plán, ktorý navrhuje, aby elektrické siete v rámci Európskej únie fungovali efektívnejšie a budovali sa rýchlejším tempom. Komisia v utorok (28. novembra) zvýraznila, že navzájom prepojené a stabilné energetické siete sú základným stavebným kameňom vnútorného trhu EÚ s energiou a riešením k uskutočneniu zelenej transformácie.

Legislatívny a právny rámec, ktorý podporuje budovanie elektrických sietí v celej Európe, bol už zavedený a Európska komisia prejavila postoj, že po úplnej integrácii trhov EÚ sa spolu s modernou sieťou zabezpečí, aby občania a podnikateľské subjekty mohli využívať lacnejšiu a čistejšiu energiu. Prognózy hovoria, že spotreba elektrickej energie v Únii sa do roku 2030 zvýši v porovnaní so súčasnosťou o približne 60 %.

Inžinierske siete budú musieť byť prispôsobené digitalizovanejšiemu, decentralizovanejšiemu a flexibilnejšiemu systému pozostávajúcemu z miliónov strešných solárnych panelov, tepelných čerpadiel a lokálnych energetických komunít, ktoré zdieľajú svoje zdroje. Taktiež pribudne väčšie využívanie obnoviteľných zdrojov energie v morských oblastiach, väčší počet elektrických vozidiel, tie bude samozrejme treba nabíjať, plánovaná je aj stratégia pre zvýšenie výroby vodíka.

Vyše 40 % distribučných sietí v Európskej únii má vek vyše 40 rokov a cezhraničná prenosová kapacita sa má do roku 2030 zvýšiť dvojnásobne, čo bude predstavovať investície vo výške 584 miliárd eur. Cieľmi a výzvami akčného plánu je riešenie hlavných výziev spojených s rozširovaním, digitalizáciou a lepším využívaním elektrizačných prenosových a distribučných sústav. Predstavené v ňom budú konkrétne a precizované opatrenia, ktoré uľahčia uvoľnenie investícií na zrýchlenie prepájania európskych elektrizačných sústav.

Cieľom opatrení je tiež zefektívniť prístup k dotovaniu projektov budovania sietí, ich propagáciu a prezentáciu v rámci programov financovaných EÚ, ktoré sú určené na inteligentné siete a modernizáciu distribučných sietí, ale aj stimuláciu a rýchlejšie povoľovanie budovania sietí poskytovaním technickej podpory kompetentným orgánom a usmernení v prospech lepšieho zapájania zainteresovaných strán a komunít. Taktiež sa bude usilovať o zlepšenie dodávateľských reťazcov pre siete.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj