Oprava nad vyhadzovaním: Legislatíva podporí opravovanie výrobkov

08.12.2023

Nová legislatíva patrí k Zelenej dohode, návrh bol predložený Komisiou ešte v marci. Pravidlá majú za cieľ vytvoriť priaznivejšie podmienky pre nezávislý servis a opravy výrobkov a predísť tak praktikám niektorých výrobcov, ktoré väčšinou robia z opravy menej atraktívnu alternatívu, ako kúpu nového výrobku (napr. drahé náhradné diely, obhliadka či oprava).

Európsky Parlament do návrhu zakomponoval dodatočnú ročnú záručnú dobu pre opravené výrobky, po dobe uplynutia minimálnej záruky. Ak by mala potenciálne oprava trvať dlhý čas, zákazník by mal mať právo na výmenu za nový produkt. Pre výrobcov vzniká povinnosť poskytovania náhradných dielov a informácií potrebných k oprave. Parlament chce zvýšiť kompetencie úradom, ktoré by mohli mať možnosť zasiahnuť v tom prípade, ak by boli ceny za náhradné diely príliš vysoké.

Pravidlá sa dotknú aj smartfónov. Europarlament plánuje výrobcom zakázať inštaláciu uzavretých systémov, obmedzujúcich možnosti na opravu inými poskytovateľmi servisných služieb. Europarlament tiež plánuje zaviazať členské štáty, aby boli maximálne súčinné a poskytovali ľuďom finančnú podporu, ktorá zatraktívni a spropaguje opravy výrobkov.

Pozícia členských krajín môže byť v niektorých oblastiach odlišná od tej európskej, konečné znenie legislatívy bude musieť predstavovať kompromis. Jedným z hlavných bodov je hierarchia tzv. nápravných opatrení v rámci záručnej doby (prioritne, najprv oprava, potom výmena). V prípade, ak by ju chceli členské štáty zrušiť úplne, europarlament bude požadovať širšiu podporu v rámci financovania opráv.

Rada spoločné stanovisko ešte nezaujala. Termínom však ostáva naďalej 7. december, kedy je plánovaný začiatok medziinštitucionálnych rokovaní. Ich hlavnou úlohou je vyrovnanie rozdielov v pozíciách Rady a europarlamentu. Finálne schválenie legislatívy sa očakáva ešte pred eurovoľbami, na jar v roku 2024.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj