Vo Viedenskej mestskej časti uvedú do prevádzky najvýkonnejšie tepelné čerpadlo v Európe

11.12.2023

Veľké tepelné čerpadlo vyrába klimaticky neutrálne teplo zo zvyškového tepla vyčistenej odpadovej vody z čistiarne pre 56 000 domácností a do roku 2027 plánuje zdvojnásobiť výkon. Vo viedenskej mestskej časti Simmering bola ukončená prvá fáza výstavby najvýkonnejšieho a najekologickejšieho veľkoplošného systému tepelných čerpadiel v Európe. Tento inovačný projekt využíva na produkciu klimaticky neutrálneho tepla vyčistenú odpadovú vodu zo susednej čistiarne. „Viedeň sa zaviazala stať sa do roku 2040 klimaticky neutrálnou. Tepelné čerpadlo v čistiarni odpadových vôd predstavuje dôležitý míľnik na ceste k dosiahnutiu tohto cieľa. S týmto projektom môžeme v prvej fáze rozšírenia poskytovať ekologické diaľkové vykurovanie až pre 56 000 domácností. Týmto sa stávame priekopníkmi v celej Európe," uviedol primátor Viedne, Michael Ludwig, pri slávnostnom uvedení zariadenia do prevádzky.

Prevádzkovanie veľkého tepelného čerpadla so stopercentným využitím obnoviteľnej energie je poháňané vďaka energii z neďalekej elektrárne Freudenau na Dunaji a odpadovému teplu z čistiarne odpadových vôd. Okrem odpadového tepla však čistiareň využíva aj ďalšie obnoviteľné zdroje tepla na výrobu udržateľnej energie. „V našom klimatickom pláne sme si stanovili cieľ, že do roku 2040 bude Viedeň klimaticky neutrálna. Na dosiahnutie tohto cieľa vynakladáme všetky sily. Čistiareň odpadových vôd v Simmeringu je toho najlepším príkladom: na výrobu čistej elektrickej energie sa tu využíva odpadová voda, splaškový kal, vodná aj slnečná energia," zdôrazňuje mestský radca pre klímu Jürgen Czernohorszky. V tomto smere sa Viedeň zameriava najmä na oblasť vykurovania, ktorá zodpovedá za približne 40% emisií CO2 v hlavnom meste. Firma predstavila konkrétny plán v roku 2021, a veľké tepelné čerpadlo v čistiarni odpadových vôd predstavuje dôležitý krok v jeho realizácii. Do prvej etapy výstavby investuje približne 70 miliónov eur. Tri ďalšie tepelné čerpadlá sa nainštalujú v ďalšej etape do roku 2027, čím sa celková kapacita zvýši na 110 megawattov.

Odpadová voda z čistiarne odpadových vôd bežne odteká do Dunaja. Odteraz sa voda pred vstupom do kanála odkloní do veľkého systému tepelných čerpadiel: výmenníky tepla získavajú z vyčistenej vody približne 6 ºC. Následne dokáže túto nízku teplotu využiť pomocou modernej technológie na výrobu tepla s viac ako 90 ºC. Toto teplo potom prúdi vo forme teplej vody prostredníctvom siete diaľkového vykurovania do desiatok tisíc viedenských bytov, čím sa efektívne využíva cenná energia, ktorá predtým zostávala nevyužitá.

Na zabezpečenie efektívnej a optimalizovanej prevádzky tepelného čerpadla, bolo vybudované vlastné priame spojenie medzi elektrárňou a zariadením. Na tento účel bola v elektrárni vybudovaná samostatná prípojka. Odtiaľ prúdi elektrina približne kilometer dlhým vedením do tepelného čerpadla. To znamená, že všetka použitá energia pochádza priamo z okolia a využíva sa na zásobovanie obyvateľov teplom.

Zdroj obrázka: © Wien Energie / Michael Horak

 

Zdroj