Vodíková banka poskytne tri miliardy eur na obnoviteľný vodík

15.12.2023

Koncom novembra začala fungovať nová európska inštitúcia Vodíková banka. Pilotným výrobcom obnoviteľného vodíka pomôže troma miliardami eur na naštartovanie európskeho trhu. Prvú časť približne 800 miliónov teraz, ostatné prostriedky v priebehu roka 2024.

Vodíková banka bude disponovať príjmami z predaja emisných povoleniek. Jej rozpočet je tri miliardy eur, zvyšné 2,2 miliardy budú prerozdelené na začiatku roka 2024. Finančná schéma bude mať za úlohu prepojiť výrobcov vodíka so spotrebiteľmi cez dotovanie cien. Maximom možnej dotácie bude 4,5 eura na kilogram. Dotácie sú určené pre dodávky v najbližšej dekáde, po podpise musí byť výroba spustená do piatich rokov.

Najväčšie objemy vodíka sú dnes spotrebované na mieste priamo výrobcami. Neexistencia Európskeho trhu pre vodík obmedzuje aj ponuku a investície do jeho výrobných kapacít. Odhady hovoria, že vodík môže pomôcť dekarbonizácii v sektoroch priemyslu so zložitou či drahou elektrifikáciou – napríklad v chemickom či hutníckom.

Synchrónne s riešením financovania EÚ mení pravidlá vnútorného trhu s plynom. Cieľom je zvýšiť investície do vodíkovej infraštruktúry, napríklad formou modernizácie plynovodov tak, aby boli schopné prepravovať aj vodík.

Európska Únia plánuje do roku 2030 produkovať doma až 10 miliónov ton obnoviteľného vodíka ročne. Vodíková banka pri súčasnom rozpočtovom nastavení dokáže podporiť produkciu len 0,09 milióna ton, teda 0,9 percenta želanej hodnoty. Podobnú schému (H2Global) má aj Nemecko, vyčlenilo na ňu päť miliárd eur. Európsky vodíkový priemysel očakával jej spojenie s tou európskou, čo by spojilo aj iné európske krajiny (vrátane financovania). Ďalšie spájanie je na teraz neisté, trieštenie zdrojov tým tak výrazne oslabuje efektívnosť podpory.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj