Slovensko zastavuje dotovanie výroby elektriny z uhlia, podarí sa ušetriť stovky miliónov eur

18.12.2023

Región hornej Nitry v decembri odstavuje uhoľné bane a elektráreň Nováky, týmto krokom Slovensko výrazne zníži náklady na elektrickú energiu o viac ako 388 miliónov eur a podarí sa ušetriť tri až päť percent emisií. Zdroje z Európskej únie podporia zamestnanosť, podnikateľské prostredie a rozvoj zelených zdrojov v tomto regióne vo výške 226 miliónov eur.

O prerušení systému podpory, spojeným s úplnou odstávkou ťažby a spaľovania uhlia v Novákoch, rozhodla vláda ešte v roku 2018. Dotovanie výroby elektriny z uhlia Slovensko stálo približne 100 miliónov eur ročne.

Do procesov tvorby plánov na spravodlivú transformáciu uhoľného regiónu sa taktiež zapojili aj zástupcovia samospráv a regiónu, úradníci na národnej aj európskej úrovni, ale najmä miestni podnikatelia, obyvatelia a tretí sektor. Spoločným úsilím vytvorili plán pre roky 2022 až 2030, ktorý je však potrebné zodpovedne a dobre implementovať.

Nová schéma financovania pre spravodlivú transformáciu je určená najmä pre európske regióny, ktorých ekonomická situácia významne závisí od fosílnych palív či ťažkého priemyslu. Práve týmto regiónom sa má finančne pomôcť, aby sa postupne odklonili od fosílnych palív ktoré produkujú veľké množstvo emisií a prešli k udržateľnejšiemu hospodárstvu a aby tento prechod čo najmenej ovplyvnil miestne obyvateľstvo.

Dohromady bude mať Slovensko z tohto fondu k dispozícii 440 miliónov eur pre tri kraje – Trenčianskeho, Košického a Banskobystrického. Pre región hornej Nitry je alokovaná polovica celkovej sumy – 226 miliónov eur.

Analýzy Spoločného výskumného strediska Európskej komisie (JRC) prinesie ukončenie ťažby a prevádzky elektrárne v roku 2025 redukciu emisií CO2 o 6,32 % do roku 2025 a o 7,67 % do roku 2030.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj