Finálna podoba normy Euro 7 je na svete, prináša najmä miernejšie emisné limity

23.12.2023

Európskej komisii sa nakoniec nepodarilo presadiť sprísnenie limitov pre výfukové plyny z osobných a nákladných áut, čo by podľa konzervatívnych politikov a automobilového sektoru spôsobilo ich zdražovanie. Hlavným cieľom preto je zníženie škodlivých látok z bŕzd a pneumatík.

Dňa 18. decembra sa členské štáty spolu s Európskym parlamentom dohodli na nových pravidlách, ktoré budú vykonávať kontrolu nad znečistením z vozidiel. Hodnoty emisných limitov a testovacie požiadavky na výfukové plyny pre osobné a dodávkové autá sa meniť nebudú, ostanú rovnaké ako pri normách Euro 6. Týmto krokom dochádza k tlmeniu pôvodne ambicióznejších požiadaviek ktoré presadzovala Európska komisia.

Snahy Európskej komisie o tvrdšie hodnoty emisných limitov z výfukových plynov u benzínových a dieselových vozidiel narazili na odpor najmä zo strany priemyslu a konzervatívnych politikov. Ich tvrdenia boli, že pripravované zmeny v rámci spaľovacích motorov by boli finančne nákladné a výhodnejšie by bolo investovanie finančných prostriedkov do prechodu na elektromobilitu.

Europarlamentu sa podarilo uspieť s požiadavkou o ústupok zo strany členských štátov v rámci meraní výfukových častíc na úrovni PM10, a nie PM23, zahŕňajúce tak aj menšie častice. Diskusia o tejto požiadavke bola sporným bodom v rokovaniach, ktoré prebiehali 14. decembra, a výsledok nepriniesli.

Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA), ktoré zjednocuje 14 najväčších európskych výrobcov osobných a nákladných automobilov, dodávok a autobusov, vyslovilo v súvislosti s novou dohodou spokojnosť. Na druhej strane dodalo, že novo prijaté ustanovenia so sebou prinášajú aj technické a investičné výzvy v súvislosti s myšlienkou bezemisnej dopravy.

Opačný názor zastáva skupina združujúcca dodávateľov automobilov CLEPA, ktorá vidí výslednú normu ako málo ambicióznu. Jej tajomník uviedol, že nová dohoda odstraňuje tú časť návrhu Komisie, ktorý by mohol priniesť zásadné zmeny.

Platnosť nová norma nadobudne vtedy, keď ju schvália ministri členských štátov a plénum Európskeho parlamentu, čo však predstavuje len formalitu.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj