Kolaps predaja tepelných čerpadiel na európskom trhu môže postihnúť aj Slovensko

29.12.2023

Medziročný pokles predaja tepelných čerpadiel o 14 percent môže ohroziť klimatické ciele EÚ, ale aj ďalšie plánované investície v rámci ich výroby. Dôvodom je najmä politická nestabilita ale aj nízke trhové ceny zemného plynu, hlásia zástupcovia sektora.

Zvyšovanie počtu tepelných čerpadiel v európskych krajinách je jedným z hlavných cieľov plánu REPowerEU, ktorého úlohou je Európu zbaviť závislosti na ruských energií. Európska komisia plánuje mať do roku 2030 nainštalovaných až 30 miliónov tepelných čerpadiel.

Posledný kvartál roku 2023 sa však podľa združenia európskych výrobcov tepelných čerpadiel (European Heat Pump Association – EHPA) niesol v znamení výrazného prepadu predaja. Ešte v  treťom štvrťroku 2022 sa v rámci európskych trhov predalo približne 565-tisíc tepelných čerpadiel. Počas roka 2023 toto číslo spadlo na približne 485 000, teda o 14 percent. Najvýraznejšie prepady zaznamenalo Fínsko a Dánsko, ktoré sú už tradične v tejto oblasti silnými hráčmi.

Rady výrobcov pripisujú pokles tržieb nedostatočnej komunikácii zo strany politických reprezentácií – ako príklad možno uviesť niekoľkomesačný spor o tepelné čerpadlá v Nemecku – či masívnemu poklesu cien zemného plynu. Podľa holandského sledovacieho nástroja cien, sú totiž ceny plynu až trikrát nižšie ako rok predtým, pričom dosiahli hodnoty až z predkrízovej ​​úrovne.

Pokles predaja predstavuje aj neistotu v oblasti investícií, a to až v hodnote siedmich miliárd eur, ktoré ohlásili výrobcovia tepelných čerpadiel a súčiastok na výstavbu a renováciu výrobných zariadení v rokoch 2022 až 2025. Tieto investičné plány boli reakciou na pozitívne politické hodnotenie technológie v Európe a rastúci dopyt v za rok 2022.

Problémy na trhu s tepelnými čerpadlami môžu zasiahnuť aj Slovensko, kde v súčasnej dobe pôsobí až jedenásť výrobcov tepelných čerpadiel pričom traja tento rok ohlásili ďalšie investície do výroby. V prípade naplnenia kapacít vo výrobe, bude Slovensko schopné vyrábať asi 500-tisíc tepelných čerpadiel ročne. Tento trend sa má pozitívne odraziť aj na ďalšom vytváraní pracovných miest v rámci subdodávateľského reťazca.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj