Zberom bioodpadu sa znižuje skládkovanie, Slováci sa v zbere zlepšujú

05.01.2024

Recyklácia kuchynského bioodpadu je na Slovensku povinná už druhý rok. Od dňa jeho zavedenia významne poklesli množstvá zmesového odpadu, a to až pod jeden milión ton. Napriek tomu však Slovensko patrí v rámci jeho celkového množstva k rekordérom.

Počas minulého roka sa vyhadzovalo menej. Ako uvádza Štatistický úrad SR, v roku 2022 vzniklo v rámci Slovenska celkovo 2 597 457 ton komunálneho odpadu.

Napriek porovnaniam s posledným rokom ide o takmer štvorpercentný pokles, celkovo to však znamená výrazný nárast produkcie odpadu z domácností.

Faktom ostáva, že Slovensko aj Česko sa radia na prvé priečky v náraste množstva komunálneho odpadu. Medzi rokmi 2014 až 2021 v Česku narástlo jeho množstvo až o 84 percent a na Slovensku o 55 percent.

Ministerstvo životného prostredia uvádza, že v roku 2021 sa podarilo v rámci samospráv vyzbierať 25 507 ton kuchynského odpadu z domácností, pozitívnom je, že v roku 2022 vyzbierané množstvo predstavovalo až 37 342 ton.

Od roku 2010 sa potvrdzuje klesajúci trend miery skládkovania. V roku 2010 to bolo 81 percent a v poslednom monitorovanom roku (2022) dosiahla úroveň 39 percent.

V prípade triedenia kuchynského bioodpadu, ktorý následne končí v špecializovaných zariadeniach na jeho spracovanie – kompostárňach či bioplynových staniciach, kde sa môže využiť jeho vysoký poľnohospodársky a energetický potenciál.

Kľúčovým je aj zabezpečenie infraštruktúry pre zber od dverí k dverám, čo je pre samosprávy zo zákona o odpadoch povinné. Pomôcť by mohlo aj to, ak majú obyvatelia v rámci domácností zber do kompostovateľných vreciek s vedierkami.

Pre nadchádzajúce roky bude dôležité investovať veľa prostriedkov do predchádzania vzniku potravinového odpadu, čo je samozrejme aj predmetom v návrhu revízie Smernice o odpadoch.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj