Košice štartujú unikátny zber šatstva, jeho úlohou je pomôcť rodinám v núdzi

23.02.2024

Mesto Košice spolu so spoločnosťou KOSIT a. s. a organizáciou Úsmev ako dar pripravilo pre obyvateľov Košíc zber použitého šatstva, obuvi a bytového textilu. Vyzbierané veci bude možné cez organizáciu Úsmev ako dar poskytnúť rodinám v hmotnej núdzi.

Počas úvodnej fázy projektu (február 2024) pribudne celkovo až 20 zberných kontajnerov. Ich rozmiestnenie bude realizované postupne vo vybraných Košických mestských častiach. Do kontajnerov bude možné vhadzovať nepotrebné, avšak stále použiteľné oblečenie, topánky, opasky, kabelky, posteľnú bielizeň či bytový textil. Podrobný zoznam a prehľad toho, čo je do kontajnerov možné vkladať, bude zobrazovaný v prehľadnej piktogramovej inštruktáži umiestnenej priamo na kontajneroch.

Realizáciu odvozu vyzbieraného oblečenia z kontajnerov bude zabezpečovať spoločnosť KOSIT a. s. a to pravidelne raz za týždeň. Po procese zberu bude materiál v súvislosti s legislatívnymi predpismi odvážený a následne transportovaný do priestorov organizácie Úsmev ako dar na Kostolianskej ceste. Tu bude prebiehať jeho dodatočné triedenie a ďalšia príprava na cestu k ľuďom ktorí to potrebujú.

Ako súčasť zmesového komunálneho odpadu každý rok končia podľa štatistík desiatky tisíc ton textilu. V prípade, ak je oblečenie už ďalej nepoužiteľné, musí skončiť podľa súčasne platných podmienok na zbernom dvore. Medzi niekoľko cieľov tohto projektu je predísť situáciám, kedy textilný odpad doslova zaplavuje kontajnery určené na zmesový komunálny odpad alebo triedený odpad.

Zdroj obrázka: pixabay.com

Zdroj