Envirorezort plánuje upraviť percentá pre recykláciu použitých batérií a akumulátorov

01.03.2024

Podľa stanovených cieľov by Slovensko malo do konca roka 2025 dosiahnuť recykláciu 75 % priemernej hmotnosti olovených batérií. Recyklovaných tiež má byť 65 % priemernej hmotnosti lítiových batérií, 80 % niklovo-kadmiových batérií a 50 % ostatných odpadových batérií.

Vychádza sa zo zmien Programu odpadového hospodárstva SR pre obdobie rokov 2021 - 2025, ktoré Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR predložilo do inštitútu skráteného medzirezortného pripomienkového konania.

V rámci zmien Programu odpadového hospodárstva SR sa upravujú percentá v súvislosti s recyklačnou efektivitou v rámci recyklácie použitých batérií a akumulátorov, výsledkom čoho bude zosúladenie s právnymi predpismi Európskej únie.

Podporiť by sa podľa návrhu malo financovanie technológií ktoré pomôžu dosiahnuť požadované úrovne recyklácie a spracovania použitých batérií a akumulátorov používaných v automobilovom priemysle, ktoré sú však zároveň v súlade s požiadavkami pre najlepšie dostupné techniky (BAT).

Program stanovuje podporu projektov zameraných na výskum a vývoj v oblasti recyklácie a zhodnocovania nových typov batérií a akumulátorov, alebo použitých typov, ktorých recyklácia a zhodnotenie sú dnes technologicky náročné. Mimo iné by sa taktiež mala zvýšiť informovanosť verejnosti o dôležitosti zberu použitých prenosných batérií a akumulátorov.

Zdroj obrázka: pixabay.com

Zdroj