Záujem o nabíjačky je obrovský, spracovanie žiadostí preto mešká

04.03.2024

Ministerstvo hospodárstva sa zaviazalo vybudovať do roku 2026 viac než tri tisíc nových verejných nabíjačiek pre elektroautá. Urýchliť proces má najmä nové uznesenie vlády, ktoré navrhuje zmenu zákonov, aby motivovali distribučné siete v rámci investícií do elektrických sietí. Paradoxne, tie nie sú na masívnu výstavbu nových nabíjacích bodov prispôsobené.

Ako prezentuje vláda, rezort hospodárstva musí do konca roka zabezpečiť vypracovanie odbornej analýzy, ktorá posúdi vplyv rozvoja elektromobility na prevádzkovanie prenosových a distribučných sústav.

Momentálne sú vyhlásené dve výzvy z Plánu obnovy a odolnosti na podporu verejne prístupných nabíjacích staníc – cieľom jednej je samospráva a druhá výzva sa zameriava na firmy. Ako vyplýva z cieľov plánu, v roku 2026 má byť v prevádzke celkový počet 3 332 verejných nabíjacích bodov alebo vodíkových plniacich staníc. Ako hovorí dokument, z celkového cieľa uviesť do prevádzky 3 332 nabíjacích bodov sa uvedie do prevádzky minimálne 3 029.

Počty nabíjacích bodov na Slovensku vzrástol medziročne až o 33 %. Oblasť v ktorej by sme mali pridať, je výstavba rýchlonabíjačiek na diaľniciach, zhodujú sa Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA) a Západoslovenská energetika (ZSE). V rámci Plánu obnovy sa ďalej počíta s vybudovaním 228 ultrarýchlych nabíjacích staníc.

Ako tvrdí Eurokomisia rýchlonabíjačky sú na diaľniciach kľúčové, a preto prišla v júli s legislatívou, podľa ktorej musia byť do konca roku 2025 rýchlonabíjacie stanice umiestňované každých 60 kilometrov pozdĺž diaľnic.

Slovensko ďalej zápasí aj s nerovnomerným rozmiestnením nabíjacích bodov. Relatívne dobre je na tom len Bratislavský kraj, kde je 21 % všetkých nabíjačiek a aj najvyšší počet elektromobilov. Ďalej nasleduje Prešovský a Košický samosprávny kraj so 14 resp. 13 %, Nitriansky a Žilinský kraj, oba po 11 %. Na chvoste sú Trenčiansky, Banskobystrický a Trnavský samosprávny kraj, kde je len 10 % z celkového počtu nabíjacích bodov na Slovensku.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj