Najväčšie smart batériové úložisko na Slovensku nájdete v Banskej Bystrici

06.03.2024

V súčasnosti sme svedkami prechodu na novú energetiku. Nové trendy ako reakcia na klimatickú zmenu a s ňou súvisiace úpravy v dodávke surovín, dekarbonizácia energetiky, rastúci podiel OZE (aj vďaka technológiám ako fotovoltika), ktorý ide ruka v ruke s rozširovaním flexibility a celkový nárast spotreby elektrickej energie menia pravidlá hry na energetickom trhu. Tieto trendy vytvárajú potrebu hľadať nové spôsoby, ako efektívne zabezpečovať spoľahlivú a zelenšiu prevádzku elektrickej sústavy.

V banskobystrickom priemyselnom parku sa podarilo spustiť zatiaľ najväčšie smart batériové úložisko brAIn by FUERGY na Slovensku, s výkonom až 2,7 megawattov a kapacitou 2,916 megawatthodín. Jeho úlohou je poskytovať certifikované podporné služby pre prevádzkovateľa elektrickej sústavy SEPS, na úrovni primárnej regulácie v kombinácii s necertifikovanými podpornými službami v podobe flexibility.

Jedná o prvú inštaláciu svojho druhu, ktorá je nielen technologicky mimoriadne komplexná a bezemisná, ale tiež ekonomicky atraktívna. Vďaka tomu je úložisko komerčne životaschopné aj bez financovania z verejných zdrojov. Využitie nájde v rámci miestnych distribučných sústav, ale aj u veľkých odberateľov elektrickej energie.

Samotný projekt batériového úložiska sa od fázy návrhu až po spustenie do prevádzky podarilo zrealizovať za rekordných 6 mesiacov. Od prvého momentu svojho spustenia úložisko supluje tradičné zdroje, ktoré spaľujú fosílne palivá zapojené do poskytovania podporných služieb. Týmto spôsobom účinne predchádza ročnej produkcii približne 361 ton emisií ekvivalentov oxidu uhličitého. Znižovanie emisií sa deje priamo v jadre reťazca ich vzniku – na úrovni výroby a distribúcie elektrickej energie. Aj preto si táto technológia dokáže splatiť svoj uhlíkový dlh približne do jedného roka. Degradácia batérií predstavuje len 1,5 až 2 percentá ročne. Životnosť technológie sa tak odhaduje až na 15 rokov.

Batériové úložisko brAIn v Banskej Bystrici nevyniká len svojou veľkosťou, ale napríklad aj tým, že v rámci jeho inštalácie boli aplikované aj ďalšie inovácie v oblasti skladovania energie. Príkladom je využitie studeného vzduchu z chladenia káblových kolektorov, ktoré sa využíva na chladenie batérií. Vďaka dynamickému zapájaniu jednotlivých výkonových prvkov sa minimalizujú odstávky a technické kontroly úložiska, čo znamená, že úložisko sa nespráva ako jeden celok, ale naopak — je zložený z mnohých od seba nezávislých častí, ktoré je možné flexibilne kombinovať. Vďaka tomuto je možné rýchlo opravovať nefunkčné časti, prípadne využiť batérie na ďalšie typy podporných služieb.

Zdroj obrázka: © fuergy.com

Zdroj