Prešov plánuje podporiť zber kuchynského odpadu

08.03.2024

Prešovské domácnosti obdržia od mesta špeciálne upravené vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Mesto Prešov chce týmto krokom podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Proces distribúcie 10-litrových vedierok je naplánovaný už od druhej polovice februára.

Vedierka budú slúžiť ako prepravná nádoba na kuchynský odpad ktorý sa následne vysype do 23-litrovej zbernej nádoby v individuálnej bytovej zástavbe a pri komplexnej bytovej zástavbe do veľkej 240-litrovej zbernej nádoby umiestenej na stojisku zberných nádob. Vedierko je odporúčané vhodne umiestniť v blízkosti kuchynskej linky a dokúpiť si k nemu aj vhodný pachový filter a plne kompostovateľné sáčky, všetko samozrejme závisí od potrieb samotnej domácnosti.

Počas posledného februárového týždňa začnú pracovníci mestského úradu v spolupráci s technickými službami mesta Prešov distribuovať tieto vedierka do jednotlivých bytových domov v rámci mestskej časti Šváby. Jednotliví domoví dôverníci budú poverení prevzatím 10-litrových vedierok pre všetky domácnosti, ktoré sa nachádzajú v jednotlivých vchodoch bytového domu. Ak sa v daný termín nebudú môcť domoví dôverníci zúčastniť prevzatia vedierok, poverený týmto úkonom bude ich zástupca.

Po správnom vytriedení a spracovaní môže byť kuchynský odpad použitý napríklad ako hodnotný kompost alebo využitý na výrobu bioplynu a elektrickej energie, povedal primátor mesta Prešov.

Následne počas celého roka 2024 sa tieto vedierka budú postupne distribuovať v rámci celého územia mesta Prešov.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj