Počet nových elektromobilov stúpa, tempo rastu však v EÚ spomalilo, na čele je Čína

11.03.2024

Zo záverov Medzinárodnej energetickej organizácie (spracovaných na Our World in Data) vyplýva, že v roku 2022 tvorili elektrické autá (hybridy a plne elektrické) 14 % z celkového množstva nových registrovaných áut predaných vo svete. V EÚ tempo rastu v minulom roku mierne pokleslo, v Číne naopak akcelerovalo.

Trh Číny je najväčším pre elektrické autá. V roku 2022 sa v krajine predalo až 5,9 milióna hybridov a plne elektrických áut. V rámci EÚ je lídrom Nemecko s 830 000 predanými vozidlami.

Segmentu elektromobilov dominujú a sú najpopulárnejšie plne elektrické batériové autá: zo 14 % podielu na globálnych predajoch tvorili až 10 %, pričom hybridy len 4 %. V Európskej únii sú hybridy o niečo populárnejšie. V roku 2022 tvorili 9 % zo všetkých novo-registrovaných predaných áut, plne elektrické 12 %.

Na podporu elektromobility bolo v Európe zavedených niekoľko opatrení. Patrí sem napríklad finančná podpora priemyslu a výroby elektrických vozidiel, verejné investície do nabíjacej infraštruktúry alebo dotácie na domáce nabíjačky, verejné obstarávanie elektrických vozidiel (napr. pre mestské vozové parky), nepriame stimuly pre spotrebiteľov, ako je prednostný prístup do autobusových pruhov, bezplatné alebo prednostné parkovanie, prístup do nízkoemisných zón, bezplatné nabíjanie na verejných staniciach a oslobodenie od cestného mýta.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj