Obyvatelia Banskej Bystrice budú opäť môcť bezplatne využiť kompost do svojich záhrad

15.03.2024

Dodržiavanie zásad správneho triedenia bioodpadu, na ktorý sú určené špeciálne hnedé nádoby, sa oplatí, najmä preto, že zelený odpad sa mení na kvalitné organické hnojivo. „Čierne zlato“ ako sa nazýva kompost, obohacuje pôdu o potrebné živiny, podporuje zakorenenie priesad, stromov či kríkov, predlžuje kvitnutie kvetov a zvyšuje úrodnosť.

Na základe pozitívnej spätnej väzby po vlaňajšom roku, si ho môžu Banskobystričania budú môcť vyzdvihnúť v určených dňoch a hodinách na Mičinskej ceste č. 35 v záhradkárskej oblasti mestskej časti Uhlisko, už od 18. marca 2024.

Tí, ktorí majú záujem o 200 litrov certifikovaného kompostu (určené na jednu domácnosť), si kompost môžu prevziať už od 18. marca do 10. apríla 2024 na Mičinskej ceste č. 35, vedľa areálu údržby ciest MIS,  minulý rok bolo výdajné miesto v zbernom dvore v Radvani. Kompost je možné naložiť si do vlastných nádob, vriec alebo vlečiek vždy utorky, stredy, štvrtky a piatky v čase od 9:00 hod. do 17:30 hod. a každú sobotu od 9:00 hod. do 14:00 hod.

Zmluvný partner mesta zároveň upozorňuje, že na nakladanie kompostu nebude k dispozícii personál, preto si každý záujemca musí kompost naložiť samostatne.

„Kompost je zdrojom dusíka, fosforu, draslíka, horčíka, vápnika a stopových prvkov. Vhodný je na hnojenie záhrad, ovocných sadov, pri výsadbe stromov, okrasných drevín a trvaliek či pri zakladaní a pestovaní trávnikov. Pre alkalické hodnoty pH však nie je vhodný na výsadbu a hnojenie „kyslomilných“ rastlín, ako sú čučoriedky, azalky či hortenzie“ dodáva poskytovateľ.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj