Európske štáty žiadajú Komisiu o jasnú podporu tepelných čerpadiel

20.05.2024

Až pätnásť členských štátov požaduje od Európskej komisie jasný plán, ako mieni podporiť zavádzanie tepelných čerpadiel v rámci domácností, ako aj do systémov diaľkového vykurovania. Napriek slovenskej podpore tejto iniciatívy, slovenské domácnosti stále nemôžu čerpať európske peniaze na ich kúpu.

Tvrdenia členských štátov ako napríklad Rakúska, Dánska, Francúzska či Slovenska, že zníženie emisií vo vykurovaní je nevyhnutné a kľúčové, a že práve z tohto dôvodu by sa mala Európska komisia so zverejnením dlhé roky očakávaného Akčného plánu pre tepelné čerpadlá poponáhľať. Zároveň apelujú, aby prispôsobila stratégiu EÚ pre vykurovanie a chladenie klimatickým cieľom do roku 2040. Stratégia totiž nebola aktualizovaná od roku 2016.

Predmetný akčný plán mala eurokomisia zverejniť už v poslednom štvrťroku 2023. V decembri toho istého roka však oznámila, že termín do európskych volieb pravdepodobne nebude schopná dodržať a plán tak bude záležitosťou novej exekutívy, ktorá získa mandát v júnových voľbách. Naliehavé požiadavky členských štátov budú preto adresované skôr na novú eurokomisiu.

Situácia s financovaním na Slovensku je však stále nejasná a nejednotná. Napriek tomu, že Slovensko je súčasťou iniciatívy členských štátov, v súčasnej dobe sú pozastavené dotačné programy z eurofondov, ktoré by mali pomôcť motivovať slovenské domácnosti k prechodu na tento čistý spôsob vykurovania. Podľa Slovenského zväzu pre chladenie, klimatizáciu a tepelné čerpadlá je práve toto jedným z hlavných príčin slabého predaja čerpadiel na Slovensku. Ich predaj klesol v roku 2023 medziročne až o 11 percent. Dôležité je, že aj keď nové programové obdobie beží už vyše dvoch rokov, stále však nedošlo k reálnemu čerpaniu v programe na to určenom, teda v Zelenej domácnostiam.

Závery Spoločného výskumného centra (JRC) Európskej komisie hovoria, že by výmena 30 miliónov individuálnych kotlov na fosílne palivá v obytných domoch za tepelné čerpadlá znížila spotrebu plynu a ropy v EÚ až o 36 percent.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj