Zapojte sa do kampane Júl bez plastov

24.06.2024

Júl bez plastu (Plastic Free July) je celosvetové hnutie, ktoré vzniklo v roku 2011. Každoročne pomáha miliónom ľudí zapojiť sa do zníženia plastového znečistenia – aby sme mohli mať čistejšie ulice, oceány a udržateľné komunity. Odhaduje sa, že v roku 2023 sa tejto iniciatívy zúčastnilo 89 miliónov jednotlivcov z viac ako 190 krajín. Aktívne sa zapojili nielen jednotlivci ale aj pracoviská, komunity, školy, kaviarne a maloobchody.

Tempo, akým vyrábame a spotrebovávame plasty, je neudržateľné. Plasty nepredstavujú problém len pre životné prostredie, ale aj naše zdravie.

Vedeli ste, že:

  • Každoročne sa vo svete vyrobí viac ako 380 miliónov ton plastov, z ktorých polovica je určená na jednorazové použitie. 
  • Plastový odpad zabíja každý rok až milión morských vtákov, 100 tisíc morských cicavcov, morských korytnačiek a nespočetné množstvo rýb. Tento problém sa týka všetkých živočíchov, nie len morských.
  • Podľa údajov OSN z roku 2017 moria znečisťuje až 51 biliónov mikroplastových častíc, čo je 500-krát viac, ako je v našej galaxii hviezd. 
  • Štúdie potvrdili prítomnosť mikroplastov v ľudskom tele, napr. v  plodovej vode, placente, krvi a v pľúcach.
  • V roku 2021 bolo na slovenský trh uvedených vyše 434 miliónov kusov ľahkých a veľmi ľahkých plastových tašiek. Z tohto množstva tvorili veľmi ľahké plastové tašky (mikroténové vrecká) vyše 380 miliónov, čo je približne 70 kusov na obyvateľa. 
  • Ročne sa na slovenský trh uvedie jedna miliarda plastových fliaš.
  • Plasty sa hromadia v oceánoch a vytvárajú ,,plastové ostrovy". Najväčší z nich sa nazýva Great Pacific Garbage Patch (GPGP), v slovenčine známy ako Veľká tichomorská odpadková škvrna. Táto oblasť pokrýva plochu 1,6 milióna štvorcových kilometrov, čo predstavuje trojnásobnú rozlohu Francúzska.

Plasty sú problematické aj tým, že sa rozpadajú na malé častice, ktoré v prostredí okolo nás vydržia dlho. V oceánoch sa aj najväčšie a najodolnejšie kusy plastov rozpadajú vplyvom vĺn a slnečného žiarenia na mále kúsky do veľkosti 5 milimetrov, teda asi veľkosti mravca. Tieto častice nazývame „sekundárne mikroplasty“. 

najvýznamnejším zdrojom mikroplastov patria pneumatiky, oblečenie zo syntetických materiálov, tenisové loptičky, prášky a tabletky do práčok a umývačiek riadu, cigaretové ohorky, drobné ligotavé ozdoby, vlhčené utierky, čajové vrecká, farba a jednorazové poháre. 

Zdroj: Priatelia Zeme - SPZ

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj