V Kysaku otvorili najväčšie audiovizuálne envirocentrum na východe Slovenska

01.07.2024

Košický samosprávny kraj otvoril v areáli Školy v prírode v Kysaku unikátne osvetové audiovizuálne envirocentrum. Slúžiť bude na podporu vzdelávania v oblasti environmentálnej výchovy. Žiaci aj verejnosť sa tu dozvedia viac o zmenách klímy, jej negatívnych dopadoch, ako aj opatreniach zameraných na ochranu životného prostredia. Vzdelávať sa tu bude zábavným a interaktívnym spôsobom.

Interaktívne miestnosti KlimaParku sprostredkujú návštevníkom autentický zážitok z intenzívnych zrážok, poukazujú na prírodné katastrofy súvisiace s osídľovaním, rozvojom priemyslu, produkciou nadmerného množstva odpadu, či topením ľadovcov.

Samotné environmentálne centrum vzniklo po rekonštrukcii budovy bývalého skladu a posilňovne v areáli župnej Školy v prírode v Kysaku. Práce sa začali vo februári minulého roka. Na ploche 140 m2 a nachádza zelená strecha, ktorá pomáha zadržiavať vodu, chráni pred teplom a chladom, znižuje náklady na vykurovanie a pri horúčavách znižuje teplotu v interiéri. Rekonštrukciou prešla aj fasáda, budova získala zateplenie a pribudli aj nové omietky či energeticky úsporné osvetlenie. Vybudované tiež boli nové sociálne zariadenia, výmenou prešli rozvody vody a elektriny. Objekt je navyše bezbariérový. Stavebníci použili pri prácach použité udržateľné materiály, ktoré znižujú negatívny dopad na životné prostredie.

Výstavbu KlimaParku Kysak realizoval Košický samosprávny kraj z Kohézneho fondu, z ktorého získal 1 880 000 eur, ďalších približne 200 000 eur spolufinancoval zo svojho rozpočtu. KlimaPark Kysak bude otvorený celoročne, poslúži žiakom i verejnosti, ale aj na organizáciu konferencií, táborov, školských výletov či seminárov.

V spolupráci s Agentúrou na podporu regionálneho rozvoja Košice, n.o. tiež vzniklo 10 informačných programov, ktoré sú zamerané na zníženie negatívnych dôsledkov zmeny klímy. Tematicky sú prispôsobené vekovým skupinám návštevníkov.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj