Prievidza spustila zber použitých olejov a tukov

11.07.2024

V súvislosti s povinnosťou, ktorá samosprávam vyplýva zo zákona a taktiež vzhľadom na ochranu životného prostredia, zavádza mesto Prievidza od júla zber potravinárskych použitých olejov a tukov z domácností.

V domácnostiach využívaný jedlý olej je totiž často vylievaný do odpadových systémov, čo so sebou nesie množstvo negatív nielen pre životné prostredie. Medzi hlavné negatíva patrí upchávanie odpadových rúr v domácnosti ako aj akumulácia a zrážanie tukov v potrubiach kanalizácie, čo znižuje kvalitu odpadových vôd. Novo zavedený triedený zber naopak pomôže znížiť náklady na servis a údržbu kanalizačných sietí a zároveň sa tým znížia náklady na skládkovanie odpadu.

Otázkou je, ako teda správne nakladať s použitými olejmi a tukmi v domácnosti? Do triedeného odpadu patria všetky jedlé oleje a tuky, ktoré doma používate pri príprave jedla. Použité oleje a tuky stačí zliať do akejkoľvek PET fľaše, ktorú ste doma zvyknutí triediť. Plnú a dobre uzavretú PET fľašu odneste do najbližšej označenej zbernej nádoby na triedenie oleja.

Vo vytypovaných stojiskách budú rozmiestnené zberne nádoby čiernej farby s oranžovým vekom o objeme 240 l. Ich konkrétne umiestnenie si obyvatelia môžu pozrieť na stránke mesta Prievidza, prípadne na internetovej stránke https://www.triedimolej.sk/mapa/#mapa3 alebo sa informovať priamo na mestskom úrade.

Zoznam miest kde sú umiestnené zberné nádoby nájdete tu:

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj