Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre bude mať vlastnú včelnicu

19.07.2024

V areáli SPU v Nitre vznikne ukážková včelnica, jej vybudovanie bude ďalšou etapou projektu univerzitných lúk BIO:VCEL:IN. Včelnica bude taktiež doplnená o monitorovací systém.

Umiestnenie včelnice je plánované na voľnej ploche pri Pavilóne RI pod korunami mohutných líp. Tie zabezpečia včelám pocit súkromia a žiadúce tienisté prostredie. Samotné umiestnenie, výber a zázemie sme dôkladne konzultovali s viacerými včelármi. Letáče úľov budú orientované v smere od budov, na lúky. Priamo na tejto ploche sa vysiala špeciálna zmes pre opeľovače, na jeseň sa tu plánujú vysiať aj medonosné dreviny a kry.

Samotná konštrukcia včelnice bude pozostávať z drevenej stavby s technickým zázemím a ovládacou jednotkou, piatich úľov na podstavcoch, oborového oplotenia s uzamykateľnou bránkou a riadnym značením. V blízkosti priestoru sa nikdy nebude pracovať s chemickými prípravkami ako je to na poľných kultúrach, čo vo všeobecnosti negatívne vplýva na správanie včelstiev doplnila riaditeľka Botanickej záhrady.

Informovať budú aj o včelstvách, medonosných rastlinách s prepojením na životné prostredie a biodiverzitu. Nebudú chýbať ani tabuľky informujúce o umiestnení včelstiev. Všetky súčasti projektu BIO:VCEL:IN budú dokončené v roku 2024.

V súčasnej dobe sú v priestore budúcej včelnice v zemi pripravené inžinierske siete - elektrina pre napojenie stavby, kabeláž pre wi-fi a kameru pre časozber. Informačný systém bude pozostávať z edukatívnych interaktívnych tabúľ, ktoré budú odbornú aj laickú verejnosť vzdelávať v téme opeľovačov a ich významu.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj