Možnosť platiť len za odpad ktorý sami vytvoria ľudia na Slovensku stále nemajú

02.08.2024

V súčasnej dobe, väčšina miest a obcí v rámci Slovenska účtuje občanom poplatky za odpad paušálne, do úvahy sa vôbec neberie to, koľko ho vlastne vyprodukujú. Takzvaný množstevný zber pomáha ušetriť obci aj jej obyvateľom. Jeho povinné zavedenie pre všetky samosprávy, je podľa envirorezortu stále otvorená téma.

Komunálneho odpadu môže na skládkach skončiť len desatina a vytriedeného ho musí byť minimálne 65 percent. Taký je celoeurópsky cieľ pre nakladanie s týmto prúdom odpadu. Dosiahnutie tohto cieľa sa nezadržateľne blíži a členské štáty ho musia splniť do konca roka 2030. Slovenská republika má k dosiahnutiu tohto cieľa stále ďaleko, na našich skládkach totiž končí zhruba 40 percent vyprodukovaného odpadu a vytriediť ho nie sme schopní ani na 50 percent.

Okrem skúšania a zavádzania rôznych poplatkov, napríklad za skládkovanie. Situáciu by mohol zachrániť množstevný zber odpadu. Niektoré samosprávy ho už na svojom území stihli zaviesť a takmer okamžite zaznamenali dobré výsledky. Podobných príkladov obcí a miest je však stále veľmi málo a aj z tohto dôvodu ministerstvo životného prostredia zvažuje možnosť urobiť množstevný zber pre obce a mestá povinným.

Koncept množstevného zberu je v skutočnosti veľmi jednoduchý, najlepšie by ho vedel vystihnúť výraz v angličtine: Pay As You Throw, teda „zaplať za to, čo vyhodíš“. Samospráva teda nastaví odpadový systém tak, že občanovi vymeria poplatky za presné množstvo odpadu, ktoré reálne vyprodukuje.

Starosta obce Košeca popísal, že separovanie odpadu sa vie pozitívne odraziť aj na rodinnom rozpočte, zo základného poplatku ktorý predstavuje 25 eur sa dokážete ľahko dostať až na úroveň 11,25 eura. Ročne tak vie štvorčlenná rodina ušetriť aj 55 eur.

Samotný množstevný zber ale okrem výhod pre domácnosti napomáha plneniu cieľom v oblasti odpadového hospodárstva. V roku 2019 sa o zmeranie tohto prínosu pokúsil Inštitút environmentálnej politiky (IEP). Zo záverov analýzy údajov za obdobie rokov 2010 až 2018 vyplýva, že množstvový zber na Slovensku znižuje tvorbu zmesového odpadu až o 22 percent. Súčasne sa zvýšila miera triedenia o vyše 15 percent pri plastoch a deviatich percent pri skle. IEP pritom očakáva rovnaký prínos aj pri bioodpade a papieri.

Pomôcť pri zavádzaní množstevného zberu by mali ja eurofondy, Ministerstvo dodáva, že plánuje vyhlásiť ešte v tomto roku aj výzvu zameranú na zavádzanie množstvového zberu zmesového komunálneho odpadu.

Zdroj obrázka: pixabay.com

Zdroj