V košickej mestskej časti Pereš otvorili nový lesopark

16.08.2024

Lesopark v košickej mestskej časti (MČ) Pereš v stredu dňa 14. augusta oficiálne otvorili. V skúšobnej prevádzke bol približne od prelomu januára a februára, odkedy zrealizovali niekoľko menších úprav.

Do lesoparku sa dá dostať z viacerých ulíc, Haburská, Krompašská a Krásnohorská. Jeden z prístupov vedie aj od miestneho zariadenia pre seniorov. Nové rekreačné miesto sa rozprestiera na ploche 56 hektárov a ponúka takmer 7,8 kilometra chodníkov. Návštevníkom bude k dispozícii päť veľkokapacitných altánkov vybavených piknikovými stolmi, 21 lavičkami a 26 odpadkovými košmi, uvádza mesto Košice na svojej webovej stránke s tým, že náučný chodník s mobiliárom v rámci lesoparku poskytuje zaujímavé informácie o miestnych drevinách, hmyze, hubách či vtákoch.

Samotný projekt lesoparku stál približne 340.000 eur. Jeho financovanie bolo kryté prevažne z dotácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, pričom mestská časť prispela sumou 17.000 eur. Podľa starostu lesopark navštívi denne približne 500 ľudí. Podľa slov starostu, hlavným cieľom bolo premeniť tento krásny, ale dlhý čas zanedbávaný les na priestor, ktorý môže slúžiť všetkým obyvateľom Pereša a širokej verejnosti. Les sa musel najprv vyčistiť od polámaných a suchých stromov, čím sa zlepšila priehľadnosť a bezpečnosť.

V rámci prevencia proti vandalizmu sa pri každom zo štyroch vstupov do lesoparku umiestnili závory, ktoré zamedzujú vjazdu terénnych vozidiel a štvorkoliek. Celé územie je zároveň monitorované a pokryté fotopascami, ktoré dohliadajú na bezpečnosť a vybavenia lesoparku.

Primátor Košíc dodáva, že iniciatíva na projekt lesoparku vznikla v samotnej mestskej časti Pereš. Teraz môže nový lesopark slúžiť nie len obyvateľom Pereša ale všetkým obyvateľom Košíc a okolia.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj