Pri Šarišskom Jastrabom má vyrásť nová biometánová stanica

19.08.2024

V blízkom okolí obce Šarišské Jastrabie, v okrese Stará Ľubovňa, sa plánuje vybudovať biometánová stanica (BMS) slúžiť by mala na energetické spracovanie biomasy a bioodpadu. Predmetný zámer už prešiel procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA).

Po ukončení procesov komplexného posúdenia navrhovanej činnosti, hodnotení a stanovísk príslušných orgánov a zúčastnenej verejnosti ho odporučili schváliť. Vyplýva to zo zverejnených informácií procesu EIA. Spracovateľom záverečného stanoviska bol odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Starej Ľubovni v súčinnosti s tamojším regionálnym úradom verejného zdravotníctva.

Doposiaľ predpokladané investičné náklady na realizáciu stavby sa odhadujú na približne 18 miliónov eur. Odhadovaný termín ukončenia výstavby je december 2025.

Podľa znenia zámeru bude stavba bioplynovej časti stanice slúžiť na ekologické a účinné spracovanie biomasy k produkcii bioplynu a následne biometánu z obnoviteľných zdrojov energie. Vstupná biomasa bude vo fermentačných nádržiach spracovávaná anaeróbnym kvasením. Medziproduktom bude bioplyn, ktorý sa bude čistiť na kvalitu zemného plynu - biometánu. Výstupom tak bude biometán, ktorý bude tlakovaný a následne vtláčaný do distribučnej plynárenskej siete zemného plynu.

Základnou surovinou pre výrobu plynu v navrhovanej činnosti je kukuričná siláž s odhadovanou ročnou spotrebou na úrovni 83 ton. Územie areálu BMS sa nachádza v poľnohospodárskej oblasti obce Šarišské Jastrabie. "V procese výroby biometánu môžu byť zhodnotené aj biologicky rozložiteľné odpady mimo kuchynského odpadu. Navrhovateľ v rámci procesu využije maximálne do 5000 ton odpadu za rok," uvádza sa ďalej v materiáli s tým, že prevádzkou bioplynovej stanice nebude dochádzať k vypúšťaniu bioplynu do ovzdušia. Všetok vyprodukovaný bioplyn bude totiž v celom objeme spracovaný v inštalovanej biometánovej časti. Projekt ráta s ročnou produkciou biometánu na úrovni viac ako 11 miliónov Nm³.

Zdroj obrázka: pixabay.com

Zdroj