Nová kompostáreň pokryje zber biologicky rozložiteľného odpadu odpadu v Púchove a okolí

26.08.2024

Zber a zhodnotenie biologicky rozložiteľného odpadu (BRO) z domácností v Púchove už zabezpečí nová mestská kompostáreň. Samospráva jej výstavbu financovala aj z fondov Európskej únie, otvorili ju v utorok (20. 8.).

Nová kompostáreň sa nachádza na okraji obce Streženice v okrese Púchov, spracovávať bude BRO z domácností a verejných priestranstiev. Kapacita kompostárne bude 1600 ton za rok, z toho 1000 ton zeleného odpadu a 600 ton biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu. Prevádzku zabezpečí Podnik technických služieb mesta Púchov.

Podľa slov primátorky Púchova je kompostáreň ďalším príkladom toho, že mesto je držiteľom titulu Enviromesto.

Vybudovaním vlastnej kompostárne chce mesto podľa nej predísť zvyšovaniu poplatkov za odpad, zariadenie je zároveň kľúčovým prvkom v napĺňaní princípov cirkulárnej ekonomiky, ktorú mesto aktívne podporuje.

Náklady na vybudovanie kompostárne predstavovali 2.645.873,93 eura, nenávratný finančný príspevok z Operačného programu Kvalita životného prostredia bol vo výške 1.831.130,12 eura. Rozdiel mesto financovalo z úveru, ktorý dostalo z Environmentálneho fondu. V celkových výdavkoch je zahrnuté aj technické vybavenie v sume približne 438.000 eur. Ide o traktor, prekopávač kompostu, geotextílie, navíjač geotextílie, drvič kuchynského odpadu, kĺbový nakladač, bubnové sito a cisterna na vlhčenie základok.

Zdroj obrázka: pixabay.com

Zdroj