V Štúrove otvorili novú kompostáreň spolu so zberným dvorom

02.09.2024

Mesto Štúrovo v piatok oficiálne otvorilo novovybudovanú kompostáreň, ktorej cieľom bude zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu a kuchynského bioodpadu. Kompostáreň vznikla v priestoroch bývalého autoservisu na Tehliarskej ceste v Štúrove. Jej výstavba predstavovala investíciu 3.279.444 eur, potvrdil primátor mesta Eugen Szabó.

Projekt bol financovaný Európskou úniou v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia. Finančná spoluúčasť mesta v rámci projektu predstavovala celkovo 163.972 eur.

Pilotné projekčné práce na kompostárni sa začali už v roku 2020, samotný proces výstavby o tri roky neskôr. Kolaudačné rozhodnutie získalo mesto koncom júna tohto roka, povolenie na prevádzkovanie kompostárne je platné od 31. júla 2024.

Spoločne s kompostárňou sprevádzkovala samospráva aj zberný dvor. Plány na jeho zriadenie pripravovala už od roku 2021. Nakúpili sa nové kontajnery a manipulačná technika, zároveň sa v areáli obnovila spevnená plocha a verejné osvetlenie. "V súčasnosti vlastníme všetky povolenia a dvor je pripravený slúžiť obyvateľom," skonštatoval primátor. Celkové náklady na zberný dvor dosiahli 252.104 eur. Na spolufinancovaní sa mesto podieľalo finančným objemom 12.605 eur.

Zdroj obrázka: pixabay.com

Zdroj