Medzinárodný deň povedomia o plytvaní potravinami a potravinovom odpade
27.09.2024
Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 29. september za Medzinárodný deň povedomia o plytvaní potravinami a potravinovom odpade.
V roku 2024 si tento deň pripomíname už piatykrát. Tentokrát je cieľom zdôrazniť zásadnú potrebu financovania úsilia o zníženie potravinových strát a plytvania potravinami, ktoré prispeje k dosiahnutiu cieľov v oblasti klímy a k pokroku v rámci Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj.
Kľúčovými posolstvami, ktoré sa týkajú problematiky plytvania potravinami, sú:
- Aj napriek tomu, že svet produkuje dostatok potravín, 735 miliónov ľudí na celom svete hladuje. Zníženie potravinových strát a plytvania je nevyhnutné pre potravinovú bezpečnosť, zdravšie stravovanie a odolnejší a udržateľnejší potravinový systém.
- Zníženie potravinových strát a plytvania pomôže zmeniť náš potravinový systém tým, že sa znížia negatívne vplyvy na životné prostredie a klímu; zvýši sa dostupnosť potravín, čo prispeje k potravinovej bezpečnosti a zlepší sa naša celková odolnosť. Navrhované ciele EÚ pomôžu urýchliť túto transformáciu. V roku 2022 sa v domácnostiach, potravinárskych službách a maloobchode v EÚ vyhodilo vyše 1 miliardy ton potravín. Plytvanie potravinami stojí Európsku úniu 132 miliárd eur ročne a predstavuje ekonomický a etický problém.
- Plytvanie potravinami má obrovský vplyv na životné prostredie, keďže predstavuje približne 16 % emisií skleníkových plynov z potravinového systému EÚ. Investovanie do obehového hospodárstva s cieľom znížiť potravinové straty a plytvanie môže pomôcť zmierniť emisie skleníkových plynov a vybudovať odolnosť.
- Najväčší podiel potravinového odpadu vzniká v domácnostiach (53 % celkového potravinového odpadu). Ak chceme znížiť plytvanie potravinami zo strany spotrebiteľov, tak potrebujeme cielené opatrenia.
- Potravinové straty a plytvanie potravinami vedú k významným hospodárskym stratám, ktoré majú vplyv na podnikateľov aj spotrebiteľov. Napríklad štvorčlenná domácnosť v EÚ by ušetrila v priemere približne 400 EUR ročne, ak by sa potravinový odpad znížil o 30 %. Znížením množstva potravinového odpadu môžeme zlepšiť potravinovú bezpečnosť, znížiť emisie skleníkových plynov a ušetriť peniaze a zdroje, ktoré by inak vyšli nazmar.
- Investície do znižovania potravinových strát a plytvania sú nevyhnutné na zlepšenie potravinovej bezpečnosti, zníženie emisií skleníkových plynov a zabezpečenie udržateľnej budúcnosti. Vďaka finančnej podpore je možné dosiahnuť výrazný vplyv a odstrániť potravinový odpad z našich potravinových systémov, čo prinesie prospech hospodárstvu, podnikom, investorom a životnému prostrediu.
Konkrétne rady ako obmedziť plytvanie potravinami doma, v obchodoch, v práci, či v reštauráciách sú dostupné na stránke Európskej komisie (PDF, 1 174 kB).
Ilustračný obrázok: Freepik