Posledný hackathon druhej výzvy zakončil úspešnú sériu: Pre Košický kraj znamená nové inovácie v oblasti regionálneho rozvoja

11.10.2024

Séria piatich podujatí z druhej výzvy na témy hackathonov zavŕšila svoj úspech v metropole východu. Košický samosprávny kraj na hackathone, ktorý sa konal tento týždeň v rámci SlovakiaTech 2024, hľadal riešenia, ako vytvoriť pre svoje potreby regionálny rozvojový portál.

V rámci projektu Hacknime.to sa z tejto výzvy uskutočnilo päť hackathonov, ktoré sa zamerali na dôležité digitálne riešenia. Ministerstvu kultúry SR pomohli s vytvorením kultúrnych registrov, Banskobystrickému samosprávnemu kraju s digitalizáciou verejnej správy, Úradu pre verejné obstarávanie SR zasa so vzorovými súťažnými podkladmi. Mesto Prešov vďaka hackathonu našlo svoju digitálnu mestskú identitu a na záver  Košický samosprávny kraj získal návod, ako vytvoriť regionálny rozvojový portál.

V Košiciach 23. a 24. septembra súťažilo 12 tímov. Prvé miesto získal tím Skyline s návrhom portálu, ktorý pomôže Košickému kraju efektívne spravovať a prezentovať investičné príležitosti. Na druhom mieste sa umiestnil tím Incomodum s riešením na vizualizáciu geo-dát, ktoré pomôže podnikateľom a investorom lepšie sa orientovať v regióne. Tretie miesto obsadil tím SPŠEKE s platformou, ktorá efektívne spája investorov s relevantnými dátami.

Víťazi košického hackathonu si rozdelili, už tradične, 6-tisíc eur a dohromady na všetkých piatich podujatiach boli udelené finančné odmeny v celkovej výške 30-tisíc eur. Diváci mali možnosť hlasovať za svoje obľúbené riešenia, pričom v Košiciach získal divácku cenu tím Lorem Ipsum.

V druhej výzve sa hackathonov zúčastnilo spolu 193 súťažiacich z 52 tímov. Účastníci, medzi ktorými bolo 20 % stredoškolákov, 50 % vysokoškolákov a 30 % profesionálov, na podujatiach dňom i nocou pracovali na tom, aby priniesli nové digitálne riešenia pre verejnú správu.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj