Tri nové výzvy z programu Obnov dom

14.10.2024

V októbri boli predstavené až tri nové výzvy z programu Obnov dom, financované z Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky. Jedna výzva je už otvorené a ďalšie dve sa pripravujú.

  • Výzva Obnov dom mini 2 je pre určená pre domácnosti ohrozené energetickou chudobou. Otvorená je od 04.10.2024, alokovaných na ňu je 24 miliónov eur a v porovnaní s výzvou Obnov dom mini 1 nastali viaceré zmeny. Výzva je určená pre domy, ktoré sa nachádzajú v Banskobystrickom alebo Košickom kraji, ale zoznam obcí bol rozšírený. Či sa Vaša obec nachádza v zozname si môžete overiť v zozname, ktorý je dostupný tu: https://obnovdom.sk/media/vyzva-mini-2/vyzva/19I04_18_V02_REU_V%C3%BDzva_V02_Pr%C3%ADlo.pdf (PDF, 522 kB). Majitelia rodinných domov môžu požiadať o príspevok až do výšky 10 tisíc eur a po splnení podmienok dostanú zálohou až do výšky 5 tisíc eur. Upravená bola výška čistého ročného príjmu na jedného člena domácnosti, ktorá za rok 2023 nesmela presiahnuť sumu 8 165,30 eur. Žiadosti je možné posielať do konca decembra 2024.
     
  • Pripravovaná mimoriadna výzva — pomoc pre rodiny zasiahnuté povodňami. V rámci tejto pripravovanej výzvy sa počíta okrem štandardných opatrení, ako napríklad zateplenie, výmena okien či kotla, aj s mimoriadnymi opatreniami, ako sú napríklad náklady na odčerpávanie vody, sanácia vlhkých konštrukcií, odstraňovanie plesní či opätovné omietanie. Majitelia rodinných domov budú môcť požiadať o príspevok až do výšky 22 800 eur a po splnení podmienok budú môcť dostať zálohou až do výšky 7 tisíc eur. Nevyhnutné bude vedieť zdokladovať aspoň 25 % úsporu energií. Podmienky výzvy však ešte posudzuje Európska komisia. Spustenie podávania žiadostí sa očakáva do konca októbra 2024.
     
  • Štandardná výzva, už šiesta v poradí, bude určená pre domy postavené pred rokom 2013 a bude viackolová. Majitelia rodinných domov budú môcť požiadať o príspevok až do výšky 19 000 eur. Podmienky budú zverejnené v novembri a podávanie žiadostí sa očakáva v decembri 2024.

Elektronický formulár pre všetky tri výzvy bude možné vyplniť bez obmedzenia v priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov. V prípade väčšieho záujmu dôjde k zoradeniu žiadostí podľa hodnoty primárnej energie pred obnovou, od najvyššej po najnižšiu.

Upozornenie: Konečné právne záväzné podmienky poskytnutia prostriedkov mechanizmu na obnovu rodinného domu podľa jednotlivých výziev sú, resp. budú dostupné na internetovej stránke https://obnovdom.sk/.

Odporúčame Vám pravidelne sledovať webové sídla Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky alebo obnovdom.sk.

Zdroj obrázka: https://obnovdom.sk/

Zdroj