Vo Veľkých Bedzanoch majú unikátny „outdoorový“ priestor pre environmentálnu výchovu

22.10.2024

Neďaleko Topoľčian, v mestskej časti Veľké Bedzany vznikol nový outdoorový environmentálny priestor. V krátkom čase ide už druhý projekt v meste určený na vzdelávanie v oblasti ochrany životného prostredia podporený z Environmentálneho fondu sumou 199 470 €. Celkové náklady projektu predstavovali sumu 206 657 €.

V roku 2023 otvorilo mesto Topoľčany učebne environmentálnej výchovy v priestoroch bývalej ZŠ Gagarinova. Tento rok už budú mať žiaci, študenti aj široká verejnosť možnosť využiť ďalší exteriérový priestor, tento krát v mestskej časti, Veľkých Bedzanoch, jeho realizáciou sa zároveň zrevitalizoval a sfunkčnil pozemok na Čerešňovej ulici. Učebňa pod holým nebom poskytne deťom možnosť vzdelávania interaktívnou formou.

Samotný priestor je tvorený dvoma otvorenými pavilónmi s prestrešením. Zaujímavé je, že oba pavilóny majú kupolovitú architektúru, tá vhodne dopĺňa okolité prostredie. Nepôsobí rušivo, ale je jeho plynulým pokračovaním. Konštrukcie, ako aj všetky použité prvky sú z recyklovateľných materiálov a navyše sú celkom autonómne, to znamená, že nie sú vybavené žiadnymi technológiami a nepožadujú napojenie na inžinierske siete. Sú teda funkčné kedykoľvek a pre kohokoľvek. Celý projekt sa rodil pomerne dlho a ide o slovenský prototyp, ktorý môže byť inšpiratívny aj pre ďalšie mestá a obce,“ vysvetľuje autor projektu.

Komplex dvoch kupol je navyše tematicky rozdelený na jedenásť sekcií, v rámci ktorých sa môžu návštevníci dozvedieť viac o rôznych témach, napríklad s ochranou životného prostredia. Zároveň však úzko súvisia s regionálnymi špecifikami. Návštevníci sa tu oboznámia s flórou a faunou Topoľčian a okolia, so spôsobmi, ako využívať prírodné zdroje energie, ako zaobchádzať s odpadmi, ale napríklad aj s včelstvom alebo s úlohou malých organizmov v prírode.

Zdroj obrázka: pixabay.com

Zdroj