Predposledný novembrový týždeň sa nesie v duchu redukcie tvorby odpadu

22.11.2024

Európsky týždeň znižovania množstva odpadu 16. – 24.11.2024 (The European Week for Waste Reduction – EWWR) je najväčšou kampaňou na zvýšenie povedomia o predchádzaní vzniku odpadu v Európe. Výnimočným ho robí úsilie a vášeň množstva dobrovoľníkov, ktorí vo svojich komunitách šíria informácie o udržateľnej spotrebe a obehovom hospodárstve.

Každoročne sa doňho zapájajú školy, podniky, mimovládne organizácie a združenia, ktoré zastrešujú aktivity na zvýšenie povedomia o znižovaní odpadu.

Rok 2024 reflektuje na problematiku potravinového odpadu. Viac informácií (v anglickom jazyku) nájdete na https://ewwr.eu/.

V EÚ sa ročne vyprodukuje viac ako 59 miliónov ton potravinového odpadu (v prepočte 132 kg na jedného obyvateľa) (Eurostat, 2024), pričom súvisiaca trhová hodnota sa odhaduje na 132 miliárd eur.

Environmentálne dopady súvisia s využívaním ornej pôdy, sladkovodných zdrojov a hnojív na pestovanie plodín, následne so znečistením a emisiami z výroby potravín a nesprávneho zneškodňovania skládkovaním či spaľovaním potravinového odpadu. Podľa OSN spôsobuje potravinový odpad až 10 % skleníkových plynov zodpovedných za globálne otepľovanie.

Ako môže každý z nás predchádzať vzniku potravinového odpadu?

1. Kupujte len to, čo naozaj potrebujete

2. Potraviny uskladňujte rozumne

3. Osvojte si udržateľné stravovanie

4. Pozorne sledujte dobu spotreby

5. Kompostujte

6. Vážte si potraviny

7. Podporte lokálnych producentov

8. Dbajte aj na množstvo použitej vody

9. Darujte

10. Šírte osvetu

Zdroj obrázka: Freepik.com

Zdroj