Počas sviatkov vyprodukujeme viac odpadu, nezabúdajme preto na jeho triedenie

03.01.2025

V období Vianoc si mnohí doprajeme viac jedla, nápojov, darčekov či výzdoby čo nakoniec znamená aj viac vyprodukovaného odpadu. Prirodzene sa to odrazí na tom, že plnšie budú aj kontajnery.

V rámci niektorých samospráv preto počas vianočného obdobia, ktoré vrcholí Štedrým dňom, sa pridávajú aj zvozy odpadu navyše. Odborníci v odpadovom hospodárstve preto apelujú na poctivé triedenie aj v tomto období.

Zvýšená záťaž na kontajnery sa začína prejavovať už v období adventu, kedy sa pri zháňaní darčekov plnia krabicami oveľa rýchlejšie najmä kontajnery na papier a vyvrcholí to prípravou koláčov, Štedrovečernej večere a rozbalením darčekov. Jednoducho počas sviatkov produkujeme viac odpadu – od triedeného až po ten zmesový.

K vianočným sviatkom neodmysliteľne patrí aj pečenie a varenie. Neraz sa však domácnosti zásobia tak, že to nakoniec nevládzu spotrebovať. Preto aj v tomto prípade je dôležité si vopred premyslieť, čo všetko k pečeniu a vareniu potrebujeme, aby sme predchádzali zbytočnému plytvaniu.

Všeobecne platí, že najlepšie pomáha poctivé plánovanie samotného nákupu. Samozrejme, počas pečenia vzniká odpad v podobe obalov od vajec, múky či cukru. Ale aj masla a rôznych korenín a práve tieto obaly vedia ľudí pri triedení potrápiť. Mávajú označenie C/PAP, teda ide o kompozitný materiál, ktorého väčšinovú zložku tvorí papier, napriek tomu však tieto obaly nepatria do papiera, ale triedime ich ako nápojové kartóny.

Zabúdať netreba ani na zvyšky z jedál, ktoré patria do kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu. Kuchynský olej z vyprážanej ryby patrí do samostatného zberu oleja, ktorý majú viaceré samosprávy zavedený, ak náhodou nie, tak použitý olej je možné odovzdať na niektorých čerpacích staniciach či v niektorých obchodných reťazcoch. Rozhodne tento olej nepatrí do kanalizácie.

Zdroj obrázka: freepik.com

Zdroj