Na riešenie problému s plytvaním potravinami sú potrebné účinnejšie opatrenia
17.04.2025

Plytvanie potravinami predstavuje obrovský problém a na jeho riešenie je potrebné aplikovať opatrenia na vnútroštátnej úrovni. Podľa správy ktorú zverejnila Európska environmentálna agentúra (EEA) síce preventívne opatrenia naberajú na obrátkach, ale potrebné sú ďalšie zmeny. Zverejnená publikácia prezentuje aktuálne informácie o opatreniach na predchádzanie vzniku odpadu v celej EÚ.
Na urýchlenie postupu je potrebné lepšie pochopenie účinnosti preventívnych opatrení a sledovanie pokroku. EÚ je blízko k prijatiu dvoch záväzných cieľov v oblasti znižovania množstva potravinového odpadu, ktoré majú členské štáty EÚ dosiahnuť do roku 2030. Patrí k nim zníženie potravinového odpadu o 10 % v spracovateľskom a výrobnom sektore a zníženie o 30 % v maloobchode a u spotrebiteľov v prepočte na jedného obyvateľa.
Zdôrazňuje sa, že stratégie predchádzania vzniku odpadu by sa mali lepšie začleniť do politík a opatrení v oblasti klímy a biodiverzity. Štáty by sa mali riadiť aj zásadami takzvanej „hierarchie využívania potravín“, ktorá kladie dôraz na efektívnejšie využívanie a opätovné použitie potravinových výrobkov. Napríklad prebytočné potraviny by sa mali namiesto recyklácie darovať alebo spracovať na krmivo pre zvieratá.
Podľa Európskej komisie sa hospodárske straty spôsobené vyhadzovaním potravín odhadujú na 132 miliárd eur ročne. Potrebné je si uvedomiť, že keď hovoríme o plytvaní potravinami, tak sa nejedná len o potraviny samotné — plytvá sa aj so všetkými zdrojmi, ktoré boli potrebné na ich výrobu a teda s pôdou, vodou a energiami.
Kľúčovými posolstvami správy, okrem iných, sú:
- Medzi rokmi 2010 až 2022 sa množstvo komunálneho odpadu vyprodukovaného v EÚ zvýšilo (o 2%), ale výrazne menej ako predstavoval rast hospodárstva v rovnakom období (16 %).
- Politiky v oblasti predchádzania vzniku odpadu sú prepojené s inými politikami, čo zdôrazňuje potrebu systémového prístupu.
- Opatrenia v národných programoch predchádzania vzniku odpadu v Európe sa stále spoliehajú prevažne na tzv. „mäkké“ politické nástroje, ako sú dobrovoľné iniciatívy, dohody a informačné kampane.
- Členské štáty EÚ sú povinné každých šesť rokov vyhodnotiť svoje programy predchádzania vzniku odpadu, avšak tento proces je často nekonzistentný či netransparentný, čo sťažuje vyhodnocovanie účinnosti týchto politík.
- Členské štáty EÚ aktívne zavádzajú opatrenia na predchádzanie plytvaniu potravinami. Hoci existuje priestor na zlepšenie zberu údajov, povinné vykazovanie tvorby potravinového odpadu v EÚ zlepšuje kvalitu údajov. Spoľahlivé údaje sú kľúčové na to, aby členské štáty mohli splniť ciele EÚ v oblasti znižovania množstva potravinového odpadu.
Celá publikácia s názvom „Predchádzanie vzniku odpadu v Európe — Pokrok a výzvy, so zameraním na potravinový odpad“ je dostupná v anglickom jazyku na internetovej stránke Európskej environmentálnej agentúry (PDF, 3 559 kB).
Zdroj obrázka: Freppik